Rady a tipy, 3. 10. 2023

Foto: Driinuh / Shutterstock

Existuje mnoho situací, kdy zkrátka nejde vzít milovaného chlupáče s sebou. Ať už jdete k lékaři, na důležitou schůzku nebo do zaměstnání. Pokud není na odloučení chlupáč zvyklý, může se jednat o značnou komplikaci. Není však nutné věšet hlavu, existuje mnoho prostředků, jak psíka kontrolovat nebo zabavit po dobu vaší nepřítomnosti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vzdálená kontrola

Zajímá vás, jak se váš chlupáč chová o samotě? Existuje mnoho způsobů, jak to zjistit! Kromě reakcí sousedů můžete využít obyčejnou webkameru vašeho notebooku, kterou necháte zapnutou po dobu, co budete pryč. Následně tak po návratu zjistíte, co váš mazel kul za pikle. Stejně lze použít i kameru na fotoaparátu nebo starším nepoužívaném telefonu, pozor však na nedostatek paměti.

Pokud preferujete aktuální sledování situace s možností reakce, korekce či napomenutí, existuje speciální elektronika pro tyto účely, a to například psí chůvičky nebo dávkovače pamlsků, prostřednictvím kterých můžete chlupáče odměnit za to, že se chová ukázkově nebo plní vyřčené povely.

Zábava

Největší obavou je jistě zničený nábytek a vybavení domácnosti. A kdy pes ničí? Ve většině případech se mazlík ubírá k demolici kvůli nudě! Proto je důležité zaměstnat jeho chytrou hlavičku nějakou činností. Začít můžete ještě před samotným odchodem – pejska dostatečně unavit procházkou, cvičením či hrou, aby měl náladu jen na odpočinek.

Další možností je nějaký hlavolam či interaktivní hračka, kterou necháte chlupáčovi po dobu vaší nepřítomnosti. Mělo by se jednat o bezpečný výrobek, u kterého nehrozí uštípnutí ostrých úlomků nebo spolknutí drobných částí. Ideální je například balonek s otvory, do kterých vložíte pamlsky, a hafan kutálením dobroty dostává ven. Oblíbené jsou také kousací nebo plnicí hračky, do nichž existují i speciální pasty. Chlupáč se tak snaží dostat něco dobrého na zub a váš nábytek je v bezpečí.

Pokud je váš psík „míčkofil“, který miluje aportování, k dostání jsou i vrhače míčků, jež zabaví vašeho hafana jeho oblíbenou činností i bez vašeho zapojení. Nezapomínejte však na to, že všeho moc škodí a že i pejsek by měl umět odpočívat.

Pohodlí a potřeby

Právě pro odpočinek je třeba zajistit psíkovi ideální prostředí. Samozřejmostí je jeho pelíšek, matrace nebo deka, kde rád ulehává. V době vaší nepřítomnosti se může snadno stát, že chlupáč vymění svůj pelíšek za gauč nebo dokonce vaše lože.Pokud vám to nevadí, ale nechcete mít všude psí chlupy, přehoďte přes tento nábytek nějaký přehoz, který pak snadno vyklepete.

Nezapomeňte ani na dostatečně velkou misku s vodou, aby pejskovi nechyběly tekutiny.

Autorský článek

Autor článku: Ivana Koutná