Rady a tipy, 27. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Pes má velice dobře vyvinutý sluch, a tak si lidé často myslí, že rachejtlí a dělobuchů se bojí hlavně psi a nemyslí na ostatní zvířata, která kvůli lidským oslavám pociťují velký stres, úzkost a strach. A nejedná se jen o domácí mazlíčky, ale i o divokou zvěř v přírodě. Jak jim můžeme pomoci?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ohňostroje je lepší přenechat profesionálům

Nejen silvestr, ale i Vánoce, Velikonoce, festivaly, různé oslavy a svatby jsou důvodem ke slavení, ke kterému dle mnoha lidí neodmyslitelně patří právě ohňostroj, často bohužel pořádaný amatéry. Takové oslavy probíhají kdykoli během roku, několik dní v kuse, bohužel i na různých místech – mezi paneláky, což má vliv na domácí mazlíčky, nebo naopak v lese, kde to stresuje zvěř. Takové a další bezohledné chování znepříjemňuje život zvířatům a jejich majitelům, kteří se na náhlou stresovou situaci nemohou připravit. Legálně pořádané akce doprovázené profesionální pyrotechnikou bývají dopředu ohlášené a majitelé domácích mazlíčků se tomu mohou s předstihem přizpůsobit. Navíc takové slavení probíhá jen na určitém místě, často daleko od zástavby i volné přírody a ohňostroj trvá řádově několik minut. Ačkoli jsou zvířata citlivá na hluk stále vystavena stresu, je pouze krátkodobý a jednorázový. Jak domácímu mazlíčkovi zpříjemnit i tuto situaci?

Socializace, zvykání na hluk

Svého mazlíčka můžete postupně navykat na hlasité zvuky, nejlépe za přítomnosti odborníka, který se věnuje této problematice a přesně ví, jak postupovat. Psovi tedy může pomoci dlouhodobé cvičení, při kterém si na hluk postupně zvykne. Pokud se jedná o mladé zvíře, které ještě neprokazuje nervozitu ze zvuků, bude socializace snadnější, kdežto odbourání již zažitého strachu je běh na dlouhou trať. Ve všech případech je nutné postupovat pomalu a trpělivě. Při cvičení může jako zdroj hluku posloužit pouhé tlesknutí či prasknutí sáčku nebo balonku, určitě není vhodné začínat rovnou s dělobuchy. Nesprávné provádění socializace může způsobit více škody, než užitku, proto je lepší obrátit se na cvičitele, který vám s postupem jistě poradí.

Bezpečné místo

Zvířata hledají úkryt před nebezpečím, a tak se často stává, že se pes jde při ohňostroji schovat například do koupelny, na chodbu, do sklepa. Neměli bychom mu v tom bránit, pokud se na onom místě cítí bezpečně a chová se klidněji. Právě takové místo, které je daleko od oken a zvuk zvenčí je méně slyšet, je vhodné i pro jiné domácí mazlíčky, kteří vykazují známky paniky a negativně vnímají hluk. Můžete sem tedy přenést například i morče či papouška. Kočka si většinou bezpečné místo také najde sama. Zvířatům můžete velice pomoci tím, že zatemníte okna a pustíte hlasitou hudbu, rádio nebo třeba televizi a budete se chovat normálně, jako každý den. Zvířata totiž vycítí i vaši nervozitu. Příhodné řešení je i odjet se zvířaty mimo lokalitu, kde se ohňostroj koná, například na chatu nebo chalupu.

Úkryt hledají zvířata i venku, kdy situaci řeší útěkem od zdroje hluku. To bohužel často končí tím, že se pes nebo kočka ztratí. Je tedy vhodné zajistit, aby zvíře nemělo kudy utéct a při venčení jej mít na vodítku, nejlépe v kombinaci s postrojem, jelikož z obojku se snadněji vyvlékne.

Uklidnění

Mazlíčka můžete uklidnit různými způsoby. Napomůže vám k tomu výše zmíněné zatemnění a odhlučnění místnosti. Dále je možnost podat zvířeti zklidňující přípravky. Zde je potřeba dát si pozor, jaký typ přípravku zvolit. Vhodné jsou takové, které působí opravdu na nervovou soustavu a zvíře se skutečně psychicky zklidní, nikoli přípravky fungující jako sedativa, kdy se zvíře nemůže pohnout, ale veškerý stres vnímá. Výborné jsou na uklidnění a relaxaci přírodní bylinné esence, které se inhalují nebo je lze vmasírovat do srsti.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová