Rady a tipy, 2. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Potřeboval by váš mazlík nový pelíšek nebo hračku, ale nechce se vám trávit čas hledáním produktů na internetu nebo utrácet peníze v obchodě? Nevěšte hlavu, plno věcí se dá vyrobit i z toho, co naleznete na půdě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pelíšek ze staré mikiny

Říkáte si, jak asi vypadá pelech ze svetru či mikiny? Uznáváme, že na první dojem to zní zvláštně. Divili byste se, jak může takovýto výtvor udělat nevídanou parádu. Pelíšek pro psa z mikiny vytvoříte během chvilky a výsledek vypadá jako kupovaný pelech s tou výhodou, že si sami určíte jeho vzor a materiál.

K výrobě budete potřebovat starý svetr nebo mikinu, použít lze i tričko s dlouhým rukávem, dále polštářek nebo samotnou výplň neboli duté vlákno. Na sešití jsou potřeba buď šikovné ruce, jehla a nit anebo šicí stroj.

Pes

V prvním kroku sešijte otvor na hlavu. Dále je třeba sešít rukávy k trupu a linii v úrovni podpaží, kterou povedete vodorovně střední částí. Tím oddělíme rýsující se okraje pelíšku od středového polštářku. Nyní nezbývá nic jiného, než vzniklé kapsy vycpat výplní, spojit rukávy a veškeré otvory a spoje důkladně zašít. A máte hotovo!

Škrabadlo z kartonu

Pokud nechcete mít kočičí drápky zaryté v sedačce a nechce se vám utrácet za drahou výbavu, vyrobte si škrabadlo pro kočku z pohodlí domova. Bude vám k tomu stačit jen karton (staré krabice), nůžky, lepicí páska či lepidlo, které by mělo být nezávadné a ekologické.

Karton nastříháme na dlouhé pruhy, kdy jejich šířka určuje výšku škrabadla. Ideální je tedy šíře kolem 8 až 10 centimetrů. Důkladně srolujeme do ruličky jeden proužek kartonu a postupně na něj nabalujeme další a další. Aby škrabadlo drželo tvar, je potřeba ještě spojit spirálu dnem, které může být také z kartonu, a které zespod přilepíme disperzním lepidlem či tavnou pistolí.

Škrabadlo

Tip: Pokud použijete různé barevné odstíny kartonu, na škrabadle se vytvoří krásné obrazce připomínající letokruhy na kmeni stromu.

Domeček z kokosu

Kokosová obydlí jsou u hlodavců velice oblíbená, a tak je naleznete i v chovatelských potřebách. Proč si ale nevyrobit vlastní? Na výběr máte z několika možností, jak bude domeček pro křečka vypadat. Vydlabaný kokos můžete rozpůlit na dvě poloviny a na každé vyříznout vchod. Obě části tak poslouží jako dvě různá obydlí, což se opravdu vyplatí.

Křeček

Druhou variantou je závěsný domeček, kdy kokos zůstane celý, jen je potřeba vytvořit vchod. Toho lze efektivně docílit použitím aku vrtačky, kterou si předvrtáme tvar otvoru a snadno jej pak vyloupneme. Při dlabání dužiny je třeba trocha zručnosti. Posledním krokem je vyvrtání díry v horní části domečku, kudy provlékneme provázek a domek zavěsíme do klece.

Bidýlka z větví

Přírodní prvky nádherně oživí vzhled klece. Použití větví je tedy ideálním řešením, jak udělat nejen pěkný dojem, ale potěšit i papouška, který čerstvé větve jistě ocení a rád si do nich zobne, obrousí si drápky i zobáček. Větvičky mohou mít různé tvary a průměry i nepravidelný povrch. Ptáček by měl mít k dispozici alespoň jedno bidýlko, které má vhodnou velikost pro jeho nožky. Příliš tlustá větev opeřencům k odpočinku moc nevyhovuje, jelikož ji dostatečně neobejmou.

Papoušek

Vhodné je využití větví listnatých a ovocných stromů, které nejsou jedovaté, nejsou chemicky ošetřeny ani jinak znečištěny.

Štítky: diy

Autor článku: Lenka Šmídová