Rady a tipy, 16. 11. 2023

Foto: Ksenia Raykova / Shutterstock

Většina zájemců, kteří navštíví psí útulek, pokukuje po štěňátkách či mladých psech. Starší pejsci a psí senioři mají mnohem menší šanci, že se jich někdo ujme a adoptuje je, protože je o nich mezi lidmi rozšířeno mnoho mýtů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Takovým povídačkách byste určitě neměli věřit. Mezi staršími pejsky totiž můžete najít svého ideálního parťáka do života.

Namísto povídaček byste se proto měli přijít seznámit se staršími pejsky do útulku a sami si vytvořit vlastní úsudek a pohled na tato stvoření. Mnoho útulků poskytuje možnost nezávazné návštěvy či dokonce venčení svěřenců veřejností, čehož byste měli určitě využít pro bližší seznámení s pejskem, který vám padl do oka.

Starého psa novým kouskům naučíš!

Mnoho lidí si myslí, že psí senior se nedá převychovat a nenaučí se žádné nové povely. Samozřejmě, že to mnohdy půjde hůř, než u malého štěněte, ale jde to.

I staršího pejska naučíte při správném zacházení ledacos. Někteří mohou být dokonce i učenlivější než mladší generace, protože jsou klidnější, soustředěnější a trpělivější. Navíc mnoho psů z útulku již umí mnoho povelů z dřívějška a to samé platí i o návycích. Můžete tak narazit na vzorného čistotného pejska, který udělá, co vám na očích uvidí,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Nemůže za to, že skončil v útulku

Veliké množství psů se nedostane do útulku vlastní vinou, ale vinou majitele. Pejsků se často vzdávají lidé z osobních důvodů. Těmi může být například nový přírůstek do rodiny, alergie nebo stěhování. Hodný a věrný přítel člověka se tak dostane do útulku, kde čeká na nový domov, a kvůli předsudkům zde může strávit i celý život.

Často se také do útulků dostávají zvířata handicapovaná, zraněná či nemocná. Původní majitelé neměli dostatek soucitu nebo prostředků na jejich péči, a proto zde takoví pejsci čekají na novou rodinu se srdcem na správném místě. Taková zvířata si toho již hodně prožila a měla by mít šanci na uzdravení a vhodné zacházení. Za lásku a možnost dožití v klidu domova vás budou bezmezně milovat.

Stálost a jistota

U psího dospěláka či stařečka máte od prvních chvil společného soužití jasno, co od něj můžete očekávat. Takový pes už nepřeroste do nečekaných velikostí, jako původně malé štěně roztomilého křížence. Nebude prožívat bouřlivou psí pubertu, ani vás nepřekvapí změny v jeho chování. Bude prostě svůj. A pokud vám to vyhovuje, budete oba šťastní,“ doplňuje odbornice.

Pokud nejste příliš aktivní a pohyb není zrovna vaší největší vášní, je pro vás psí senior také vhodná volba. Záleží tedy na jeho celkovém stavu a povaze. Většina psů v pokročilejším věku sice preferuje klidnější a pomalejší styl života a ocení spíš krátké časté procházky a teplo domova, ale není to pravidlem. Jsou totiž i takoví pejsci, kteří i přes svůj vysoký věk překypují energií a uběhají i mladšího zástupce svého druhu.

Takový temperament však většinou poznáte od prvních chvil během návštěvy útulku a můžete se tak rozhodnout, jestli je pro vás vhodnější gaučový povaleč nebo aktivní nadšenec do pohybu a lumpáren,“ říká Lucie Šámalová.

Při výběru je ale lepší řídit se hlavně srdcem. Namísto původně zamýšleného klidného seniora pro prarodiče může být pořízení vitálního rošťáka tím nejlepším krokem. Takový pejsek na své majitele často přenáší svou energii, což jim společně s pravidelným pohybem zlepší nejen náladu, ale i zdraví.

Autorský článek / Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Andrea Veselá