Rady a tipy, 2. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Stěhování není příjemné snad pro nikoho. Pokud navíc máte domácí mazlíčky, tento problém se hned znásobí. Jak to zvládnout? I když vás těší vyhlídka lepšího bydlení, sbalit všechny věci, na nic nezapomenout a hlavně se spokojeně zabydlet v novém může být nelehkým úkolem. I pro pejska nebo kočičku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Citlivé dušičky

Zvířata jsou na změny velice citlivá. A to nejen změny bydlení, nábytku nebo jeho rozložení, ale i vašich emocí. Proto je hektické balení a stresující stěhování velkou zátěží i pro ně, jelikož vnímají vaši náladu a celkové rozpoložení všech členů rodiny. Z tohoto důvodu je lepší, pokud trochu zvolníte, pověříte jednu osobu, ať se zvířátku věnuje a poskytne mu oporu. Pokud máte možnost hlídání u příbuzných či známých, určitě toho využijte. Uvidíte, že i vy oceníte, že se nemusíte obávat, kdy vám vystrašený kocour vyběhne z otevřených dveří nebo jestli šlápnete psovi na tlapku při stěhování nábytku.

Příprava

Svého zvířecího miláčka můžete na stěhování postupně připravit takovým způsobem, že se budete zlehka balit již několik dní předem. Začít můžete právě místností, kde mazlík nejvíce pobývá, aby zde měl klid v „den D“. Pokud necháte své zvířátko někým pohlídat, je dobré to zařídit v novém bydlení tak, aby bylo pro mazlíčka vše připraveno a nemusel podstupovat další změny.

Staré dobré vybavení

Je přirozené, že pokud se stěhujete do nového, krásného a čistého domova, tak chcete, aby vám vše barevně ladilo a vonělo novotou. Zvířátka na to však mají odlišný názor. Pro dobro vašeho mazlíčka byste s sebou měli vzít jeho staré vybavení, na které je zvyklý. To znamená, že přesunete jeho letitý proležený pelíšek, stejně tak oprýskanou klec nebo poškrabaný box do nového bytu. Zvíře totiž z těchto věcí ucítí známý pach a bude se všude cítit jako doma. Samozřejmě že za pár dní nebo týdnů, až si mazlík na nové prostředí zvykne, můžete vybavení obměnit za nové.

Bezpečí na prvním místě

Ve starém bytě bylo vše zařízené tak, aby mazlíčkovi nic nehrozilo. S novým obydlím ale mohou přijít i nové nástrahy, jako je například zásuvka v nižší úrovni, balkon se širšími mezerami na zábradlí, přímé schody nebo okno bez sítě. Proto byste měli celý byt projít a zajistit, aby se nemohlo nic stát, zároveň zvíře první dny hlídat jako oko v hlavě. Nezapomeňte na nevybalené čisticí prostředky nebo jedovaté rostliny, ke kterým by se mohlo zvíře dostat. Chvilka úklidu navíc tak může zachránit i život.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová