Rady a tipy, 28. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Nejen v lidském, ale i psím světě přichází období stáří, kdy klouby už neslouží tak jako dřív, zhoršuje se sluch, zrak a přibývají stále nové zdravotní problémy. Pojďme se podívat na to, jak můžeme psímu důchodci zpříjemnit každodenní činnosti a jak o něj správně pečovat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Šetřit klouby

Ať se jedná o velkého či malého psa, každý z nich okusí horší pohyblivost ve stáří na vlastní kůži. Nejhorším strašákem jsou přitom schody, které nepřirozeně namáhají klouby psů všech velikostí. Proto by schodiště nemělo sbíhat nedorostlé štěně ani psí senior, v ideálním případě ani dospělý zdravý jedinec. Klouby má i pes totiž jenom jedny, a pokud by měl třikrát běhat pět pater tam a zpátky, rozhodně mu to zdraví nepřidá. Existuje totiž mnohem přirozenější pohyb, jako rychlá chůze, běh nebo plavání, které je vůbec nejvhodnější.

Šetřit klouby však neznamená, že se pes nemůže hýbat vůbec, naopak. Lenošný nepohyblivý pes ztrácí svalstvo a přibírá na váze, což jeho kloubům také nepřidá. Proto byste měli svého psího důchodce vytáhnout alespoň na kratší procházku, s aktivnějšími chlupáči se můžete věnovat i některým psím sportům, které nezatěžují klouby. Ideální je například tzv. hoopers, což je sport podobný agility, kde však pes nepřekonává překážky skokem, nýbrž probíhá „brány“ a tunely.

Pokud chcete zdraví kloubů svých štěkajících miláčků podpořit, můžete jim také dopřát speciální pamlsky pro psy s kolagenem.

Co do mističky

U starších psů je také důležité myslet na to, že mají z hlediska stravy jiné potřeby než jejich mladší kamarádi. Proto se zkuste zaměřit na specializované krmení pro seniory. Starší pejsci nepotřebují většinou tolik živočišných bílkovin, a tak jim běžnou stravu (např. masovou konzervu) odlehčete speciální sušenou nebo pečenou BARF přílohou pro psí staroušky.

Vhodné jsou také pamlsky pro psí seniory. Pokud má pejsek nějaké dietní omezení, dodržujte dietní omezení stanovené veterinářem. I v tomto případě však pamatujte na to, že dietě byste měli přizpůsobit i výběr pamlsků. Vyzkoušejte například pamlsky pro psy s jaterní dietou, pamlsky pro psy s ledvinovou dietou, pamlsky pro psy s cukrovkou nebo pamlsky pro psy s nemocnou slinivkou a další.

Pohodlné spaní

Odpočinek je důležitý v každém věku a ve stáří obzvlášť. Každý chlupáč si zaslouží pohodlný měkký pelíšek, který pro něj bude útočištěm a místem k relaxaci. Starý pejsek, který je náchylný k problémům s pohybovým aparátem, by rozhodně neměl spát na tvrdém studeném podkladu. Samozřejmě jsou chvíle, kdy si pes sám vybere místo, kde složí hlavu, ale dobrý pelech by měl mít stále k dispozici.

Pro venkovní pobývání existují speciální psí lehátka, která jsou tvořena z konstrukce a výpletu. Pejsek tedy neleží na zemi, ale několik centimetrů ve vzduchu, přičemž se výplet přizpůsobí jeho váze a pejska tak nic netlačí. Tohle lehátko se dá samozřejmě využít i v interiéru. V nabídce je ale i řada ortopedických pelíšků, které mají speciální výplň nebo matraci, která taktéž tvoří oporu a pejskovi tak dlouhé hodiny odpočinku nezpůsobí proleženiny ani otlaky.

Jistota a podpora

Co potřebuje každý pes? Nepochybně milující majitele, náležitou péči, laskavé vedení a jistotu. Jistota je přitom velice důležitá a právě v seniorském věku ji každý potřebuje více, než kdy jindy. Znamená to tedy, že pejsek, který byl zvyklý na určitá pravidla, jen těžko snese nějaké větší změny. Mnoho lidí se bohužel zbavuje starých psů, protože se s narůstajícím věkem zvyšují i náklady na jeho péči a veterinární výdaje, což z veselého chlupáče udělá uzlíček neštěstí.

Každý čtyřnohý mazlík tedy potřebuje stálá pravidla a rituály, na který byl zvyklý po celý život. Staršího pejska bychom neměli zbytečně vystavovat stresu, a to ani v podobě stěhování jeho pelíšku nebo místa ke krmení. Zvláště pak těžko snášejí přesouvání nábytku a vybavení pejsci, kteří hůře vidí. Uzpůsobte proto váš domov tak, aby se zde cítil dobře i váš psí senior.

Autor článku: Andrea Veselá