Rady a tipy, 15. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Pejskům drápy neustále dorůstají. Takové přerostlé drápy mohou vašeho mazlíčka pořádně potrápit. Je proto potřeba drápky často kontrolovat a pečovat o ně v podobě stříhání či broušení. Mnohdy to může být nadlidský úkon, protože velké procento psů je na manipulaci s tlapkami citlivá a stříhání drápků nesnáší.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak to tedy zvládnout snadno a bez stresu?

Kleště, nebo pilník?

Kleště efektivně zkracují drápy a při správném použití je tato činnost rychlá a bezbolestná. Existuje více typů kleští, například gilotinové nebo kleště nůžkového tvaru. Každému vyhovuje něco jiného, obecně ale platí, že nůžkový tvar zajistí přesnější střih a lepší přehled majitele, kde se ostří dotkne drápu. Pilník dobře poslouží k drobnějšímu zkracování a úpravě. Můžete jím snadno drápy zaoblit, aby nebyly ostré. Lze s nimi také drápy celkově zkracovat, vyžaduje to ale více úsilí a času. Drápy se také mohou po pilování často třepit.

Příprava

Někteří pejsci ani zkracování drápů nepotřebují. Každému jedinci rostou totiž odlišně, záleží na genetice i na stravě. Velkým přínosem pro přirozené obrušování drápů je dostatečný pohyb. Pejsek si při dlouhých procházkách a běhání venku sám drápky zkracuje. Některým, zvláště lehkým psům, to však nestačí a drápy jim nepříjemně přerůstají. Měli bychom tedy pejska naučit, že cvakání kleští není nic hrůzostrašného. S navykáním na stříhání a úpravu drápků je nejlepší začít již od štěněte. I když má pes drápy krátké a zastřihávání nepotřebuje, v budoucnosti se nám bude určitě hodit, že si nechá sáhnout na tlapky a nevadí mu manipulace s nimi a jinými nástroji.

Začínejte zlehka. Pokud má váš pejsek strach z kleští nebo pilníku, chce to velkou dávku trpělivosti. Než se vrhnete do jejich používání, navykněte svého mazlíčka na manipulaci s tlapkami. Poté můžete sáhnout po kleštích či pilníku. Pes by měl mít od začátku spojené tyto nástroje s něčím pozitivním. Zprvu je důležité pejska s předměty seznámit bez samotného použití. Stačí je tedy psovi ukázat, položit je vedle něj a průběžně ho odměňovat, pokud nejeví známky znepokojení. Na zvuky si pes musí také zvyknout, proto je dobré cvakat s kleštěmi na prázdno a pejska odměňovat při klidném chování, aby věděl, že tento zvuk znamená dobrotu nebo pochvalu. Jestli si zároveň nechá i vzít tlapku do dlaně, začněte simulovat stříhání drápků cvakáním v malé vzdálenosti od nich, později zkuste některý dráp už doopravdy zkrátit. Pro začátek stačí opravdu malý, nepatrný kousek drápu. Pokud byste střihli moc, mohli byste zasáhnout lůžko, což by bylo pro psa bolestivé a dráp by krvácel, což by psa znejistilo a z dalšího stříhání by mohl mít strach.

Proč drápy zkracovat?

Přerostlé drápy se mohou snadno ulomit nebo zatrhnout, což není pro psa nic příjemného. Navíc pokud přerostou do takových rozměrů, kdy délkou přesahují úroveň tlapky a začnou se kroutit, mohou značně omezovat pohyb psa. Takto dlouhé drápy psa nutí jim uhýbat, volí tedy jinou dráhu pohybu, což způsobí velký nápor na klouby. Pes tak kvůli přerostlým drápům může trpět bolestí či mít i problém s pohyblivostí končetin.

Pokud si na zkracování drápů netroufáte, nezoufejte. Veterinární lékař vašemu pejskovi jistě drápky rád zastřihne a poradí vám, jak postupovat, abyste to příště třeba zvládli sami doma.

Autor článku: Ivana Koutná