Rady a tipy, 19. 1. 2024

Foto: Max kegfire / Shutterstock

Pod novým členem rodiny v podobě zvířátka si spousta lidí představí štěňátko nebo koťátko. Zvířátko, které už není mláďátkem, přitom často může více odpovídat představě o ideálním parťákovi. A platí to i u těch, co už jsou na světě delší dobu – a to i když člověk nehledá přímo zvířecího seniora, který už přeci jen potřebuje více odpočinku a péče.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Říká se, že jeden psí rok odpovídá asi 7 letům člověčím, ale tak to ve skutečnosti není,“ osvětluješ Soňa Schneiderová z Handipet Rescue, projektu pečujícího a psi a kočky v nouzi. „Obecně je nejlepší neřešit tolik věk jako spíš celkový stav zvířátka. Některé může mít v deseti letech problémy se zdravím, jiné může být v tom samém věku stále aktivním sportovcem,“ dodává. Věk samotný tedy ještě nic moc neznamená.

Roky čekání na domov

To potvrzuje třeba i desetiletý André z útulku v Lanškrouně. „André má spoustu energie. Potřebuje aktivního parťáka, sportovce, někoho stejně akčního, jako on. Bez zaměstnání hlavy a těla má bohužel sklon ničit věci, aby si to vybil jinak. To spolu s tím, že potřebuje někoho zkušenějšího a nehodí se ke zvířatům ani dětem bude nejspíš důvod, proč na nový domov v útulku čeká už roky,“ osvětluje vedoucí útulku Pet Heroes Lanškroun, Renata Kristková.

„Pro někoho stejně naladěného by to přitom mohl být skvělý parťák,“ dodává.

Proč dát šanci staršímu chlupáčovi

Adopce starších zvířátek má navíc oproti adopci úplných mláďátek své výhody.

  • Ustálená povaha – Kdo z nás věděl, jací budeme, až vyrosteme? Je sice pravda, že se vždycky může stát něco, kvůli čemu se zvířátko začne chovat jinak (například ve stáří mají méně energie všechna z nich), ale obvykle se povaha v dospělosti už bezdůvodně moc nemění. Dá se tak lépe odhadnout, co od zvířátka čekat, ví se, co má a nemá rádo, jestli je spíš akční nebo spíš rádo lenoší, jestli se kočička spíš drží dál, nebo je to mazel. Snáz si tak vyberete toho pravého parťáka pro vás.
  • Zralost – Starší zvířátka často bývají klidnější, než štěňata a koťata. Také už umí určité základy, zatímco například štěňátko se teprve musí naučit třeba chodit na záchod ven.
  • Starší zvířátka hůř hledají domov – Jejich adopcí tak pomůžete jim i uvolníte místo pro další chlupáče v nouzi.
  • Vděk a láska – Starší zvířátka už si něco prožila a ne vždy to bylo jen příjemné. Za teplo domova a lásku proto budou o to vděčnější.

Sečteno podtrženo, starší pejsek ještě nemusí trávit dny jen na gauči a kočku, co ráda leží člověku na klíně, najdete snáz mezi těmi dospělými. Starší zvířátka navíc budou za novou rodinu moc ráda.

Pokud máte zájem o adopci energického pejska Andrého nebo třeba přátelského a umazleného Ina či nesmělého Gary, kontaktujte Renatu na čísle 724 813 222 nebo napište na renata@petheroes.cz. 

Autor článku: (red); Foto: PH Lanškroun