Rady a tipy, 13. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Domácí kočičky jsou v bezpečí, čisťounké a zdravé, ty venkovní si zase užívají svobodu, společnost jiných koček a přirozený pohyb. Co je lepší, jaké jsou výhody a nevýhody?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Obojí má svá pro i proti

Neexistuje jednoznačná odpověď, zda je lepší chovat kočičku čistě v bezpečí domova, nebo ji pouštět ven, mimo pozemek vašeho příbytku. Jedná se kontroverzní téma, kdy se majitelé šelem dělí na dva tábory – chovatelé domácích a venkovních koček.

Pohodlí domova

V bytě či domečku má kočička své zázemí, kvalitní krmivo, bezpečný úkryt a pohodlný pelíšek. To vše jsou věci, které dělají šelmu šťastnou a spokojenou. Možná však touží po i něčem jiném – trocha adrenalinu při lovu, komunikace s ostatními kočkami a více pohybu je pro takové zvíře více než přirozené.

Venkovní vyžití

Za hranicí pozemku začíná pro malou šelmu velké dobrodružství. Zkoumání okolí, hledání potravy a rozšíření sociálních vazeb, to jsou zážitky, které stojí za to. Venkovní kočička se o sebe umí bravurně postarat, je ve formě díky dostatku fyzické aktivity, ale také může utrpět mnohá zranění nebo chytit onemocnění od jiných zvířat. Samozřejmostí pro venkovní kočky je proto očkování a kastrace.

S trochou snahy lze nalézt rovnováhu mezi těmito dvěma možnostmi. Jak?

Vlastní výběh

Ideálním řešením, pokud bydlíte v domečku se zahradou, je vybudování kočičího výběhu. Takový prostor bude jako dělaný pro vaši milovanou šelmu. Ta se zde nadýchá čerstvého vzduchu, projde se trávou, možná chytne i nějakou tu myšku a zároveň bude stále v bezpečí před auty, psy či nástrahami s jedem. Výběh je super místo pro více koček, které se zde mohou nahánět a skotačit nebo se vyhřívat na sluníčku a číhat na ptáčky.

Takový výběh by měl být dostatečně zabezpečený, aby z něj kočička neutekla a zároveň se o plot nemohla nijak zranit.

Kompenzace

Pokud bydlíte v bytě, jen stěží vytvoříte kočičce venkovní výběh. To však neznamená, že neexistují jiné varianty. Jednak můžete vaši chlupatou kamarádku naučit chůzi na vodítku a vyrazit na procházku po okolí, a pokud nejste příznivcem kočičího venčení, vynahraďte své šelmě venkovní život jinak. Jestliže býváte dlouho v práci či mimo domov, pořiďte k vašemu mazlíčkovi druhou kočičku. Uvidíte, jak se společně zabaví a zkrátí si tak čekání na váš příchod.

Nezapomeňte pořídit prolézačky a hračky pro kočky, vyplatí se také koupit kvalitní škrabadlo pro kočky. Hru kočky náležitě ocení, a tak není nic lepšího, než věnovat čas malému lovci se škádlítkem či laserem v ruce. Šelmám uděláte radost i tím, když jim dopřejete přístup k oknu, aby mohly dění venku alespoň sledovat zpovzdálí.

Autor článku: Aneta Hladíková