Rady a tipy, 29. 8. 2023

Foto: Rovsky / Shutterstock

Chcete, aby byl váš chlupáč jako ze škatulky nebo potřebujete pomoct s přípravou na výstavu? V takovém případě se návštěvě salonu nevyhnete. Pojďme se podívat, co vás tam čeká a na co si dát při jeho výběru pozor.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Stříhání, koupání, česání

V psím salonu se běžně provádějí úkony údržby a úpravy kožíšku do požadovaného vzhledu, kam patří koupel, fénování, kartáčování, česání, holení a trimování. Krom toho se většina salonů zaměřuje i na péči o kůži, tlapky, čištění uší a stříhání drápků. S chlupáčem sem můžete zavítat i v případě nouze, kdy si nevíte rady se stavem srsti, například když se do kožíšku zamotá žvýkačka nebo se stane podobná nehoda, se kterou si doma sami neporadíte.

Důvěřujte, ale prověřujte

Výběr dobrého salonu je zásadní. Při úpravách totiž nejde jen o výsledný vzhled, ale také o postup a hlavně přístup pracovníků, kteří o vašeho pejska pečují. Ani v tom nejdražším salonu nemusí s chlupáčem zacházet podle vašich představ a vysoká cena není zárukou kvalitní péče s laskavým přístupem. Proto je ideální dát na rady zkušených, tedy zeptat se známých, přátel nebo chovatelů, kde jsou s péčí spokojeni a kam chodí jejich mazlík rád.

Co je normální?

Pokud vás čeká první návštěva psího salonu, měli byste se připravit na pár situací, které vás zde mohou čekat. Mezi běžný postup patří například žádost k majiteli, aby pejska v salonu opustil. Chlupáči totiž mnohdy bývají v přítomnosti páníčka mnohem vystrašenější a citlivější. Neznamená to však, že musíte nutně vyhovět. Pokud nemáte v pracovníky důvěru, zůstaňte se svým miláčkem i přes tuto výzvu. Přeci jen jste zákazník a vašemu přání by mělo být vyhověno.

Mezi další situace, které by vás mohly vyvést z míry, patří i úvaz pejska. Jedná se o vodítko zavěšené nad hlavou psíka, které tvoří jakousi oprátku. Připíná se buď za obojek, nebo se vytvoří smyčka kolem krku. Jde o standardní postup, který slouží k tomu, aby se chlupáč při opečovávání příliš nehýbal a nehrozilo mu nechtěné zranění například v podobě střihnutí či bodnutí nůžkami. Mazlík by rozhodně neměl mít oprátku příliš utaženou, měl by bez problémů dýchat. Pokud byste měli podezření, že něco není v pořádku, neostýchejte se ozvat.

První dojem aneb Nebojte se odejít!

Vejdete do salonu, vše se zdá být v pořádku, ale při prvním kontaktu pracovníka s vaším chlupatým pokladem nevěříte svým očím. Hrubý přístup, násilí a zbytečné škrcení psa opravdu nemá žádný psík zapotřebí! V takovém případě nezbývá nic jiného, než mazlíka sbalit a jít jinam.

Ideálním řešením je před samotnou návštěvou psího salonu probrat veškeré postupy a domluvit se na podmínkách. V případě nejasností se nebojte zeptat, a to nejen před návštěvou, ale i během zkrášlování. Dobro vašeho pejska je to nejdůležitější!

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková