Rady a tipy, 17. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Každý mazlíček po sobě zanechává v domě jistou stopu. Jako první poznáte přítomnost mazlíčka v domě po čichu, poté následují chlupy na pohovce a tak dále. Ať už máte doma jakéhokoli mazlíčka, tak věřte, že s pravidelným úklidem to návštěva na první dobrou vůbec nepozná. Udržujte svůj domov v čistotě i s domácími mazlíčky. Na co se zaměřit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zatímco naši mazlíčci jsou fantastická společnost, mohou být také páchnoucí a špinavé koule plné bakterií a parazitů. Chuchvalce srsti, skvrny od moči na koberci, trus, hobliny nebo peří bývají běžnými problémy, se kterými majitelů domácích zvířat pravidelně zápasí. Nedovolte, aby váš domov voněl jak pavilon opic! Stačí dodržovat pár pravidel a váš domov zůstane voňavý a čistý.

Boj s chuchvalci srsti

Ti, co mají doma psy, kočky, ale i třeba zakrslé králíky, velmi dobře znají nekončící boj s línající srstí. S tím zkrátka nic neuděláte, je to prostě příroda. Jediné, co můžete, je zmírnit dopad na vaši domácnost. Všechny chlupáče je důležité pravidelně vyčesávat a koupat, podle plemena i stříhat, tím si můžete úklid velmi usnadnit. V dnešní době existuje nespočet kartáčů a gumových rukavic.

Dalším pomocníkem, bez kterého se neobejdete, je výkonný vysavač s pořádným filtrem, hodí se i bohaté příslušenství, abyste se dostali do všech zákoutí vašeho bytu i rohů sedačky. Pokud máte sáčkový vysavač, tak byste měli častěji měnit sáček. Uvědomte si, jací parazité se tam mohou díky zvířecí srsti zdržovat. Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete vysavač hned po úklidu vysypat a vyčistit.

Loužičky a skvrny od moči

Dalším problémem je moč, respektive kyselina močová, která velmi zapáchá. Předejít tomu můžete pečlivým tréninkem, koček na kočičí toaletu a u psů častým venčení. Ale ze začátku se tomu málokdo vyhne. Důležité je co nejrychlejší odstranění, hned jak najdete loužičku nebo zvratky, je potřeba to ihned uklidit. Výrobky, které obsahují enzymy neutralizující kyselinu močovou, jsou často nejúčinnější.

Pokud zrovna nemáte speciální prostředek, můžete si připravit vlastní. Stačí smíchat šálek octa, šálek vody a dvě lžičky jedlé sody. S touto směsí můžete nejen vytírat, ale také používat ve spreji na označkovaný nábytek či sedačku.

Pravidelné čištění

U koček je samozřejmostí pravidelné čištění kočičího záchodu, čím častěji budete čistit tím méně zápachu. To samé platí o zvířátkách, které máte doma v klecích, teráriu nebo akváriu. Dodržujte jistou pravidelnost v čištění. Špinavé příbytky vašich miláčků mohou vést k páchnoucímu domovu, nepohodlí pro vašeho domácího mazlíčka a hromadění choroboplodných zárodků a bakterií, které mohou mít za následek onemocnění nebo infekci. Každá klec musí být bezpečná a musí mít správnou velikost pro vašeho domácího mazlíčka. Nezapomínejte taky pravidelně čistit misky a hračky vašich miláčků.

Čisticí prostředky

Ujistěte se, že vybrané čisticí prostředky jsou bezpečné pro vašeho domácího mazlíčka. Vyhněte se silným, žíravým produktům. Někteří lidé se rozhodnou vyrábět své čisticí prostředky, to může být ekonomičtější, šetrnější k životnímu prostředí a umožňuje vám vyhnout se použití tvrdých nebo problematických složek. Opatrně také s esenciálními oleji ne všechny mohou být vhodné pro vaše domácí mazlíčky, například kočky a ptáci jsou na ně velmi citliví.

Štítky: chlupy , úklid

Autor článku: Petra Chmelová