Výcvik, 28. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Chtěli byste se svým pejskem provozovat nějaký sport, ale pohyb není tak úplně váš dobrý kamarád? Coursing by mohl být to pravé! Běhá při něm totiž jenom váš pes.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Běhání za střapcem

Hlavním cílem psa je ulovit střapec, který je tažen lankem za pomoci kladek v různých směrech. Pes tedy musí velice rychle a obratně měnit směr běhu stejně, jako kdyby lovil třeba zajíce. Právě rychlost běhu i reakcí psa na změny dráhy se sledují pro vyhodnocení závodů. Další body navíc může pes získat za svou vytrvalost, odhodlání a inteligenci, kdy střapci například nadběhne.

Nejčastěji využívanou návnadou je právě střapec, který bývá vyrobený z igelitových proužků. Lze však použít i různé zvířecí nebo umělé kůže a kožešiny.

Pejsci startují na povel, jsou přitom drženi a následně vypuštěni majiteli. Nejedná se tedy o startování z boxů, jako je tomu u jiných závodů. Pro lepší manipulaci je ze začátku vhodné držet psa za postroj, na obojku by se při vzrušení mohl příliš škrtit.

Trať

Coursing nemusí probíhat na nijak speciálním místě, mělo by jít především o přehlednou a velkou travnatou plochu. Ideální je tedy louka nebo například letiště. Délka trati se může odvíjet od velikosti psů, kdy menší běhají kolem 500 metrů, větší pak až 900 metrů. Na trati mohou být i drobné nerovnosti a přírodní překážky.

Výbava

K tomuto sportu toho příliš nepotřebujete, zvláště pak jestli se jedná pouze o tréninky či neoficiální akce. Profesionální úroveň s licencí již vyžaduje rozlišovací vesty a náhubky. Náhubek sice pro začátek postačí klasický, později je však lepší pořídit speciální dostihový košík, který je tvarem i váhou pro běh vhodnější

Sport pro každého psa

Coursing je aktivita vhodná pro všechny pejsky bez ohledu na rasu či velikost. Omezení je pouze věkové, kdy by neměli závodit psí plemena mladší jednoho roku. Neznamená to však, že štěňata nemohou trénovat. Rychlost střapce i délka dráhy se dá přizpůsobit potřebám pejska a trénovat tak mohou i mladší či naopak starší jedinci. Samozřejmě také záleží na zdravotním stavu a celkové fyzické kondici chlupáče. Nejdůležitější je, aby pejska sport bavil.

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Aneta Hladíková