Výcvik, 15. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Chcete se se svým čtyřnohým mazlíkem věnovat nějakému sportu, ale sami pohybu příliš neholdujete? Pak může být flyball ideální volbou. A jestli by váš pejsek za míček položil i život, máte vyhráno.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co to je?

Flyball je velice svižný a napínavý psí sport, při kterém proti sobě soutěží dvě družstva. Cílem je, aby všichni členové družstva prošli postupně dráhou a byli rychlejší než jejich protivníci. Dráha se skládá ze čtyř skokových překážek a boxu, na kterém je umístěný míček.

Úkol psa

Pes má za úkol na povel vyběhnout ze startovní pozice, překonat čtyři překážky, získat míček z boxu a společně s ním se co nejrychleji vrátit přes všechny překážky na místo, odkud vystartoval. Zde je již nachystaný další závodník, který jde na řadu ve chvíli, kdy se jeho kolega dostane za cílovou linii.

Aby pes získal míček, musí na box správně našlápnout. Jedná se totiž o plošinu, která při sešlápnutí spustí mechanismus, jenž vypustí míček. Míčky do boxu doplňují členové družstva a nabíjejí tak box pro každého psa zvlášť. Při našlapování na box provádějí psi otočku, kdy udeří do plošiny předními tlapami, tím získají míček, poté se otočí a odrazem zadními nohami opět vyrážejí na dráhu. Získají tak efektivní zrychlení pro návrat.

Po celou dobu musí být pes soustředěný pouze na svůj úkol dostat míček do cíle. Také musí být nekonfliktní k ostatním psům, což může být složité, jelikož se chlupáči míjejí velice těsně při startu i dobíhání.

Úkol psovoda

Psovod je po celou dobu na pozici start/cíl a psa pouze vypouští na dráhu a odchytává v cíli. Dohlíží na to, aby nedošlo ke střetu psích závodníků za startovní linií, a zároveň běžce povzbuzuje. Také soustředí vzrušení psa před startem na jeho úkol přinést míček.

Týmová práce

Družstvo se skládá ze čtyř psů, kteří se na dráze střídají. Jedná se opravdu o týmovou práci, kde je nutná kooperace všech členů. Jednotliví majitelé psů se starají o svého závodníka, jeho vyběhnutí i aportování míčku, důležitý je ale i nabíječ, který doplňuje míčky do boxu ve správnou chvíli. I psi musí být kolegiální a nezávidět běžci, že má míček, ale naopak se soustředit na získání vlastního balonku.

Souhra týmu je stěžejní pro dobré výsledky a výhra pak potěší každého člena.

Štítky: psí sporty

Autor článku: Aneta Hladíková