Výcvik, 26. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Touží váš mazlík po nějakém pohybu a na běhání vás příliš neužije? Vyzkoušejte dogfrisbee! Je to sport pro pejsky a jejich páníčky, který má mnoho podob a těší se velké oblibě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co to je dogfrisbee

Dogfrisbee je sport pro pejsky a jejich páníčky, který má mnoho podob a těší se velké oblibě. Frisbee neboli disk se vyhazuje do vzduchu a pes má za úkol jej ve vzduchu i chytit. Rozdílnost je v jednotlivých disciplínách, které jsou rozděleny na distanční a freestylové.

Rychlost a přesnost

Tyto vlastnosti jsou potřeba právě u distančních disciplín, kdy mají psi za úkol chytit hozený disk v co nejkratším čase v různých vzdálenostech. Hrací pole je přitom rozděleno do určitých zón, hranici přitom může tvořit rovná čára – lajna i kružnice. Za dopad v určité zóně získává tým body různé hodnoty.

Kreativita a psí kusy

U freestylu je zapotřebí pořádná dávka nápaditosti a šikovnosti psa i pána. Tato disciplína je charakteristická tím, že se nehodnotí rychlost ani vzdálenost, ale množství a preciznost nejrůznějších triků, přeskoků a jiných atletických prvků, při kterých pejsek chytá onen disk. Na pohled se může zdát, že dvojice psa a pána spolu dokonce tančí, vystoupení je doplněno o hudební doprovod. Jednoduše řečeno je freestylové dogfrisbee nevídanou podívanou.

Volnočasová zábava

Nechcete se věnovat přímo dogfrisbee? Nevadí! S diskem si užijete plno zábavy i při běžných procházkách. Létající talíř je pro pejsky velikým lákadlem, a tak poslouží nejen jako aportovací předmět, ale i jako motivace k tréninku a odměna. Chlupáči se o něj mohou vzájemně přetahovat nebo hrát „na babu“.

Existují i disky určené pro vodní radovánky, a tak si můžete užít se svým mazlíkem příjemné chvíle u vody. Talíř ale nemusíte házet jen psovi. Pokud jdete na procházku s dětmi, kamarády či partnerem, frisbee může zabavit i vás. Pejska můžete zapojit do rodinné aktivity tak, že nepovedený hod přinese dalšímu hráči.

Talíř, disk, frisbee a jeho výběr

Není talíř jako talíř. Běžně dostupné létající talíře z hračkáren či supermarketů nejsou pro pejsky zrovna nejvhodnější. Raději sáhněte po disku, který je určen přímo pro psí sportovce. Takový talíř je ohebný i dostatečně pevný a pejska nijak neohrožuje. Správný disk poznáte podle toho, že jej jen tak nerozlomíte ani nerozšlápnete.

Rozhodně by se neměl tříštit na drobné úlomky, hrany by měly být zaoblené a materiál by neměl být příliš tvrdý, aby při nárazu psa neporanil nebo mu dokonce nevyrazil zuby. Drobné výčnělky po zákusech můžete pravidelně obrušovat smirglpapírem, čímž docílíte hladkého, bezpečného povrchu.

Spolupráce v týmu

Ať už se jedná o sport na profesionální úrovni nebo vyplnění volného času, vždy je nejdůležitější souhra mezi psem a jeho majitelem. Pouze majitel určuje, kam talíř poletí, a tak musí předvídat, zda psovi nehrozí nějaké poranění při následování, chytání disku a hlavně při samotném dopadu.

Vzájemnou synchronizací a společně stráveným časem navíc se svým chlupáčem utužíte vztah a důvěru.

Autorský článek

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Aneta Hladíková

New title