Výcvik, 12. 8. 2023

Foto: Chendongshan / Shutterstock

Pejsek může žárlit na kočičku, kočka zase na psa. Nebo mohou oba žárlit na vašeho partnera. Ve všech případech to považujeme za nežádoucí chování, které může mít různou podobu a dobu trvání.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak se žárlivost projevuje a jaký k tomu může mít váš mazlíček důvod?

Jednostranná pozornost

Zvířata začnou žárlit, pokud nemají dostatek pozornosti od svého pána. A když k tomu ještě přidáme to, že všechnu pozornost na sebe strhne jiný člen domácnosti, může být zle. Často tomu tak bývá s pořízením mláděte. Koťátko nebo štěňátko je přeci tolik roztomilé a potřebuje neustálou péči a výchovu, a tak se od nich lidé mnohdy neodtrhnou ani na krok. To vše však starší chlupáč vnímá a může začít žárlit. Dokonce i fena může postupem času začít žárlit na svá vlastní štěňata, pokud se jí nedostává pozornosti kvůli nim.

Stejná situace může nastat i s příchodem lidského mláděte – miminka. Domácí mazlíček může negativně vnímat i vašeho nového partnera. Ve všech případech bychom neměli zapomínat spravedlivě rozdělovat pozornost mezi všechny členy rodiny, i ty zvířecí.

Žárlivý pes

Upřednostňování

I když se budete snažit dávat dávku pozornosti všem mazlíčkům stejně, může se stát, že jeden z nich bude nechtíc i tak upřednostňován, a to třeba z důvodu jeho velikosti či zdravotního stavu. Při podávání léků nebo při jiné příležitosti totiž dostává něco navíc a zdravý pes nechápe, proč on ne.

Na toto téma byl proveden experiment, kdy dva psi sedící vedle sebe plnili určitý povel, ale jen jeden z nich byl za jeho provedení odměněn. Výsledkem bylo, že pes, který odměnu nedostal, po chvíli ztratil zájem o cvičení, povel neuposlechl a vykazoval známky stresu při odměňování svého soka. To nasvědčuje, že upřednostňování jednoho z nich toho druhého frustrovalo a vzbudilo to v něm žárlivost.

Pes žárlivost

Jak poznat žárlení

To se nedá snadno říci. Každé zvíře se projevuje jinak a ne vždy jde o příznaky žárlení. Ač máme podezření, že se pes či kočka chová jinak, protože žárlí, neměli bychom brát tyto projevy na lehkou váhu a raději navštívit veterinárního lékaře. Může se totiž jednat o příznaky nějaké nemoci či zranění.

Mazlíček může být z ničeho nic skleslý, bez nálady, může projevovat agresi vůči svému soupeři i okolí nebo si pozornost snaží vydobýt různými nekalostmi. Mezi časté nešvary patří například zhoršení hygienických návyků, kdy se mazlíček začne venčit doma. Dostatečná pozornost, fyzická i psychická aktivita by tomuto stavu měla napomoci.

Pokud projevy žárlivosti omezují některého ze členů rodiny i přes snahu o spravedlivé rozdělení pozornosti, je třeba dát chlupáči najevo, že má přestat, protože se nemá čeho bát. To se stává často u fyzického kontaktu mezi vámi a partnerem, na kterého pejsek či kočka žárlí. Pokud zvíře napadá vašeho partnera, je nutné mu v tom zamezit, dát mu nějaký povel či odvést pozornost a dlouhodobě pracovat na vztahu mezi nimi. Když si bude váš partner s mazlíčkem hrát nebo jej bude krmit či cvičit, určitě na něj rychle přestane žárlit, protože ho přijme do rodiny.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock