Výcvik, 17. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Malá štěňátka často skáčou po svých majitelích při příchodu domů, na návštěvy nebo na cizí lidi na procházkách a většinou to nikomu nevadí. Jsou to přece roztomilá mláďata a dokazují nám tím svou radost a náklonnost. Pejsek však vyroste a mnoho lidí začne toto skákání obtěžovat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Když na vás totiž skočí špinavý třicetikilový pes, nemusí to být jen nepříjemné, ale i nebezpečné. Zvláště pak, pokud skočí na malé dítě nebo staršího člověka, který neudrží rovnováhu. Jak jej ale skákání odnaučit?

Je zřejmé, že nejlépe skákání odnaučíme štěně, které se rychle učí a je tvárné. Důsledností od malička předejdeme problému se skákáním v dospělosti. U staršího jedince je potřeba větší dávka trpělivosti i důslednosti.

Proč vlastně psi skáčou?

Pejsci nás skákáním často vítají a vyjadřují tak radost a přemíru nahromaděné energie. Dalším důvodem může být to, že skákáním vždy docílí pozornosti. Je tomu tak především u štěňat, protože jsou roztomilá a chtějí do náruče nebo na klín. Často je pak ze země zvedáme právě ve chvíli, kdy skáčou. Tím v nich podpoříme myšlenku, že skákáním dosáhnou svého, což je špatně. Jedním z důvodů může být také to, že chce pes doskočit až k naší tváři a psím způsobem nás pozdravit nebo prozkoumat očicháním nebo olíznutím.

Jak toto nežádoucí chování odbourat?

Nejefektivnějším řešením při skákání psa je jeho ignorace. Pro psy je ignorace jasným signálem, že o ně nejevíme zájem a nedostane se jim žádné pozornosti. Při příchodu domů tedy pejska nevítejte a věnujte se jiným činnostem, dokud se pes neuklidní a nezůstane na zemi. V té chvíli se s ním teprve můžete přivítat, aniž byste podpořili jeho vzrušení. Pejsek si tak uvědomí, že vaši pozornost získá až v okamžiku zklidnění.

Pro některé psy je příchod majitele nebo návštěvy tak velkým zdrojem nadšení, že i přes trénování těchto situací a aplikovanou ignoraci si jednoduše nemůže pomoci a skáče i nadále. V takových případech je dobré pejska naučit, aby šel na své místo, nebo mu dát nějaký povel, ve kterém by měl setrvat a který jej vytrhne ze vzrušení.

Tyto postupy by měli praktikovat všichni členové domácnosti. Měli bychom je také sdělit i případným návštěvám, aby svou nevhodnou reakcí nezpůsobili, že se na ně náš pes vrhne.

Co dělat venku

Venku, kdy pes vyrazí k cizí osobě a skočí na ni, je tato situace o dost náročnější na řešení a odnaučení. Kolemjdoucí totiž neví, jak reagovat, může se leknout, upadnou nebo třeba zaječet, což pejska mnohdy ještě více zaujme a v obtěžování pokračuje. Situace se může vyhrotit i tak, že pes někoho zraní nebo někdo naopak zraní vašeho psa. Proto je více než důležité pejska naučit, že na lidi nemá skákat. Trénovat to lze například s dlouhým vodítkem a může nám pomoci i předem domluvený figurant, který s námi bude spolupracovat. Vždy je třeba pejska zastavit již při prvním náznaku vzrušení a zaujmout jej něčím jiným. Vodítko slouží k zastavení a nasměrování, poté by měl přijít povel nebo jiné rozptýlení. Pokud si nejste jistí postupem, určitě vám rádi poradí na cvičišti, nebo se obraťte přímo na odborníka na problémové psí chování.

Mnoha lidem skákání vlastního psa nevadí, zejména u vítání při příchodu domů. Na tom není nic špatného, každý má své vlastní rituály a odlišný vztah se psem. Po náročném dni v práci mnohdy právě takováto bezprostřední radost pejska vykouzlí úsměv na tváři. Vždy je však potřeba myslet i na to, zda to nevadí ostatním lidem, se kterými přijde váš pes do kontaktu. Může pak dojít k nedorozumění a pejsek může být zmatený, proč jej někdo najednou trestá za to, co panička miluje.

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Aneta Hladíková