Výcvik, 22. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Každý pejsek miluje odměnu v podobě pamlsku. Touha po pamlsku je hnací motor k tomu, že se rychleji učí věci, dokáže být poslušnější apod. Je ale důležité pejsky umět odměňovat správně, aby byl stále motivovaný a zároveň zbytečně netloustl a neměl potíže s trávením. Zároveň je nutné si uvědomit, že pamlsky nenahrazují stravu pejska. Měly by tvořit maximálně 10 % denního přijmu potravy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nic se nesmí přehánět

Důležité je pejskovi dávat pamlsky pouze jako odměnu, když udělá něco, co po něm chcete. Pokud mu budete přilepšovat bez důvodu. Tak si na to zvykne a brzy již pamlsky na něj nebudou výchovně ani výcvikově fungovat. Někteří lidé dávají pejskům dobroty i za to, že splní naprosto běžný příkaz, jako je například přivolání. Dávat pamlsky na přivolání je dobré pouze u štěňat či u psů, kde začínáme s výcvikem.

Pejskovi po splnění úkolu dejte pamlsek okamžitě, aby si úkon propojil s odměnou. Hlídejte si také, aby cizí lidé zbytečně nekrmili pejsky. Vede to k tomu, že se zvířata naučí „žebrat“ a dobroty pro ně přestanou být při výcviku motivující.

Pozor na složení

Důležitou součástí pamlsků je i jejich složení.“ Mnoho chovatelů sleduje především kvalitu krmiva a na pamlsky občas zapomíná. Ale i ty musejí mít kvalitní složení. Ideální je vybírat takové, které jsou bezlepkové, neobsahují žádnou chemii, cukr, sůl ani umělá dochucovadla. Rozhodně pejskovi nedávejte lidské piškoty. Jsou velmi sladké. Výborné jsou například pamlsky s přídavkem hmyzího proteinu, který je pejsky velmi dobře snášen. Pokud má pes dietu, tak vybírejte takové, které jsou vhodné k jeho zdravotnímu stavu. Například pokud má pejsek nemocné ledviny, vždy mu kupujte dietní pamlsky bez masa,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Tvrdé, nebo měkké?

Pamlsky by kromě chutnosti měli u pejska i splnit funkčnost čištění zubů.  Vhodné jsou ty, které jsou tvrdé a pejsek si díky chroupání může ulevit i od zubního kamene. Vyzkoušet můžete i speciální fit kostičky, které jsou určené přímo k čištění tlamy pejska.

„Při kousání si totiž zvíře přirozeně mechanicky odstraní plak ze zubů a posílí svaly v tlamě.  Tvrdé pamlsky ale nejsou dobré při aktivním výcviku psa, zde volte spíše měkči dobroty, takové, které může pejsek hned spolknout a dál pokračovat v tréninku,“ dodává odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title