Výcvik, 18. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Klikr je jakási kouzelná krabička, která padne tak akorát do ruky a při stisknutí vydává výrazný zvuk cvaknutí - kliknutí. Jedná se o pomůcku, která velice efektivně napomůže našemu pejskovi pochopit, co po něm chceme.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak klikr funguje a v čem spočívá jeho kouzlo?

Označuje správné chování

Klikr se používá při tréninku za využití pozitivní motivace, kdy jeho stisknutím dáváme psovi najevo, že jde tou správnou cestou. Cvičení sice probíhá krůček po krůčku, ale výsledek stojí za to! Pes si totiž požadované chování velice dobře upevní do paměti.

Bleskurychlá zpětná vazba

Největší výhodou klikru je jeho jednoduché a tím pádem i rychlé použití. Samozřejmě nejprve musíte pejska s klikrem seznámit a naučit ho, jak takový trénink s klikáním funguje. Začíná se pouhým odměňováním, které následuje ihned po kliknutí, později klikáme při každém žádoucím chování. Pes tak ihned ví, že něco dělá správně a má v tom pokračovat nebo opakovat pro příště. Věřte, že kliknutí je opravdu rychlejší, než kterékoliv sebekratší slovo.

Jasná zpráva: Bude mňamka!

Při správném trénování s klikrem chlupáč po onom lupnutí hned tuší, že z pánečka něco kápne. Z kliknutí se tedy rázem stává zvuk, který lahodí psím uším a posílá do mozku důležitou zprávu, že přijde odměna a že se jim to vyplatí udělat i pro příště. Ideální odměnou jsou v tomto případě malé měkké pamlsky, které pes rychle slupne a zároveň po nich nebude hned sytý. Využít se dá i míček nebo oblíbená hračka, což však značně prodlužuje dobu výcviku.

Princip podmiňování

Podmíněný reflex je v psovi vyvolán kliknutím, za kterým následuje odměna. Pes si díky odměně spojí, že kliknutí je pozitivní zpráva a díky kliknutí si uvědomí, že dělá něco dobře. Pokud se pes nechová podle našich požadavků, nijak jej netrestáme, pouze toto chování ignorujeme.

Klikr se nevyužívá jen v souvislosti se psy, naopak se hojně využívá například při výcviku exotických zvířat v ZOO. Je to zkrátka efektivní pomůcka pro každého. Jednoduše řečeno, kliknutí rozumí každý.

Autorský článek

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Aneta Hladíková