Výcvik, 17. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Přivezli jste si domů malou chlupatou kuličku, která se teprve rozkoukává po světě, a vy pořád nemáte jasno v tom, kdy ji seznámit s ostatními pejsky? Socializace je ve štěněčím věku velice důležitá a je jen na vás, jakým způsobem vašemu malému kamarádovi pomůžete s navazováním nových přátelství.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

První venčení

Několikatýdenní štěňátko, které nedávno prožilo odloučení od své matky a sourozenců, musí nejprve získat důvěru v člověka, tedy ve vás. První společné dny byste tak měli trávit v klidném prostředí domova a venčit malého nezbedníka na krátkých procházkách, kde si na sebe budete zvykat. Není vhodné brát takto malé štěně ihned do míst, kde se pohybuje větší množství psů. Jednak zde může chytit různá onemocnění, protože ještě není doočkováno, také může přijít k újmě, kdy se k němu cizí smečka dospělých psů může chovat hrubě.

Očkování a kontakt se psy

Očkování chrání štěně před vážnými onemocněními, a tak jej není radno zanedbávat. Neznamená to však, že mladý psík nesmí přijít do kontaktu s jinými chlupáči, dokud nebude plně očkovaný. Právě naopak. Socializace v útlém věku je důležitá pro vývoj psa, štěně se naučí komunikovat a vycházet s ostatními mazlíky. Proto je dobré štěně seznamovat s takovými psy, u kterých víme, že jsou zdraví, očkovaní a přátelští. Ideální je předchozí domluva s majiteli nebo využití speciálních zařízení, kde je očkování podmínkou.

Štěně ve školce

Štěněčí či psí školka je právě takovým zařízením, kde je kladen důraz na to, aby nedocházelo k přenosu onemocnění. U malých štěňátek se mnohdy netrvá na kompletním doočkování, důležitá je však základní sada vakcinace skládající se z očkování proti psince, parvoviróze a leptospiróze. Většina školek dovoluje účast štěňátkům až od třetího měsíce věku.

Ve školce pro štěňata je vždy přítomen cvičitel, který dohlíží na poklidný chod a vychovává nejen malé psí nezbedníky, ale i jejich majitele. V psím kolektivu je potřeba sledovat zvířecí komunikaci, konejšivé signály a případně i známky konfliktů. Hry rozdováděných štěňat se mohou zvrhnout v nebezpečné radovánky, a tak je na místě korigovat celou skupinu a rozdělit pejsky dle velikosti a věku. Nevhodné složení skupiny či absence kontroly ze strany majitelů i cvičitelů může způsobit více škody než užitku. Pokud je některé štěňátko šikanováno, rozhodně mu to na socializaci nepřidá a může se svých psích kolegů začít bát. Takový scénář se často objevuje ve veřejných psích výbězích, kde majitelé nehlídají své čtyřnohé mazlíčky.

Kde najít kamarády

Je mnoho způsobů, jak svého pejska skamarádit i bez využití psí školky. Ideální je společná procházka se starým známým, navázání nových kontaktů při venčení nebo v pozdějším věku na cvičišti nebo kynologických akcích a srazech. Věková hranice však na podobných akcích bývá omezena, a to hlavně z důvodu očkování. Existuje i mnoho skupin na sociálních sítích, které pořádají společné socializační procházky nebo dokonce psí tábory.

Se socializací je ideální začít co nejdříve, postupovat přitom velice pozvolna a dle aktuálních potřeb a zdravotního i psychického stavu vašeho štěňátka, aby z něj vyrostl vyrovnaný a přátelský dospělý pes.

Autorský článek

Další info: American Kennel CLub: Puppy Socialization: Why, When, and How to Do It Right; 8 Tips to Socialize Your Dog With Other Dogs and Humans

Autor článku: Aneta Hladíková