Výcvik, 26. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Ležet v posteli je sice příjemné, ale mnohdy to může být pěkná otrava. Zvlášť, když je venku počasí na nějakou outdoorovou aktivitou. A otrava to nemusí být jen pro vás, ale i pro ostatní členy rodiny. Takový chlupáč nerozumí tomu, proč se spolu nejdete ven proběhnout, házet frisbee nebo nevyrazíte na společný výlet.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak tento nelehký čas zvládnout s aktivním parťákem v klidu z pohodlí domova?

Domácí zábava

Když nemůžete ven, zpříjemněte si pobyt doma nějakou společnou zábavou. Pokud se váš psík nudí, potřebuje zaměstnat hlavičku. To lze velice jednoduše a fantazii se meze nekladou. Kromě běžného trénování povelů můžete hrát nějakou hru a užít si spolu mnoho zábavy. Kromě házení míčku nebo talíře, při kterém hrozí demolice interiéru, existuje i mnoho jiných forem hraní. Hafani totiž milují jakékoliv příležitosti, při kterých mohou získat nějakou tu dobrůtku. Zapojit při tom mohou nejen mozek, ale i čumák.

Jako příklad takovéto činnosti lze uvést „hru na schovávanou“. Schovávat se můžete před psíkem sami, avšak čekejte brzké odkrytí, zvlášť, pokud bydlíte v menším bytě. Namísto sebe však můžete schovat právě zmíněné dobroty. Odložte pejska v pelíšku nebo jiné místnosti a rozmístěte pamlsky do nejrůznějších koutů pokoje. Můžete je i pod něco schovat, někam zastrčit nebo něčím zakrýt, záleží na šikovnosti chlupáče a vaší fantazii. Pokud tuto hru pejsek příliš nechápe, ukažte mu v „prvním kole“ ukryté pamlsky a příště už jistě bude vědět, jak na to!

Další alternativou pro domácí zábavu jsou psí hlavolamy. Ty můžete buď koupit, nebo sami vyrobit. Velice oblíbené jsou takzvané „čmuchací koberečky“. Jedná se o podložky s různě dlouhými proužky látky, pod které lze rafinovaně schovat mnoho pamlsků. Existuje mnoho podob, některé koberečky mohou připomínat mop na vytírání, jiný se vytváří z nastříhané deky či trička. Podobnou aktivitu lze provádět i bez takovéhoto koberečku. Stačí, když pamlsky rozházíte do zmačkaných PET lahví, novinových kuliček nebo smotaných ponožek. U těchto činností je však potřeba pejska hlídat, aby vám nespořádal i onu výcvikovou pomůcku. Ideální je i pořízení opravdového psího hlavolamu, který seženete například ve zvířecích potřebách.

Společné odpočívání

Pokud není váš mazel vyloženě hyperaktivec, určitě se nechá přemluvit i ke klidnějšímu trávení těchto dlouhých dnů. Zvláště pak, pokud jej pustíte k sobě do postele! To snad žádný chlupáč neodmítne. Pokud je však přeci jen větší neposeda a vy se necítíte ani na vymýšlení alternativní zábavy, není nic lepšího než nějaká mňamka na okus. Pejsci totiž velice rádi něco okusují a oždibují, a tak jim můžete dopřát třeba velkou syrovou kost, paroží nebo odolnou gumovou hračku, do které lze umístit jiná dobrůtka. Pozor však na křehké a lámavé předměty, nevhodné jsou veškeré vařené kosti, které se mohou tříštit na nebezpečné úlomky.

Pověřený venčitel

Když se cítíte pod psa, nemáte ani pomyšlení na nějaké dlouhé procházky. I když s tím musí každý pejskař počítat a přes zdravotní komplikace s chlupáčem ven vyrazit, existují i řešení, jak pejskovi dopřát náležité fyzické venkovní vybití i bez vaší přítomnosti. A to například tak, že venčení necháte na jiné osobě. Mělo by však jít o zkušeného člověka, který ví, jak se psem zacházet a ideálně jej dobře zná. Přeci jen tak dáváte do cizích rukou svého nejlepšího přítele.

Autorský článek

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Andrea Veselá