Výcvik, 22. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Náhubky rozdělují pejskaře na dva tábory - mají své příznivce i odpůrce. Pokud vidíte psa s náhubkem, nemusí to rovnou znamenat, že je agresivní. Nošení náhubku může mít i další důvody. Kdy je skutečně vhodné ho použít a kdy psovi spíše uškodíte?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pes může mít náhubek hned z několika důvodů, takže než začnete někoho odsuzovat, je dobré se zamyslet nad všemi možnostmi. Jaké to jsou a kdy je podle psí trenérky Lucie Šámalové náhubek opravdu dobrým pomocníkem?

Pes je zraněný a má bolesti

Pokud se budete snažit ošetřit zraněného pejska, může být náhubek dobrým pomocníkem. Pes vám sice nechce ublížit, ale vaše ošetřování může vyvolat nepřiměřenou reakci a pes se po vás ožene. Náhubek byste si měli také s sebou nosit k veterináři, tam pak už záleží na zvážení ošetřovatele, ale je dobré být připraven.

Obecní vyhláška

Nošení náhubku může dokonce být dokonce povinné v určitých obcí, kde je toto nařízení definováno obecní vyhláškou. Pokud se stěhujete do nového města, není od věci si ověřit i toto pravidlo. Skutečně jsou na území obce ČR obce, kde platí toto nařízení. Vyhláška může upravovat pohyb psa po veřejných prostranstvích takto:

  • pes může být na volno, ale s nasazeným náhubkem;
  • pes musí být na vodítku a zároveň mít nasazený náhubek.

Cestování hromadnou dopravou

Další situace, kdy mít po ruce náhubek, je cestování hromadnou dopravou. „Povinnost platí v každé městské hromadné dopravě, ale také ve vlaku a příměstských autobusech. Menší plemena můžete mít v „přepravní“ tašce či boxu, ale musí se dát plně uzavřít. I když víte, že máte hodného psa, ušetříte si zbytečné dohady s ostatními cestujícími,“ radí pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Ochrana před mršinou

Někteří psi jsou na procházkách notoricky známí mrchožrouti a mohou skončit s vážnými žaludečními problémy. To samé platí o otrávených návnadách, které se čas od času objevují v parcích a mají na svědomí psí životy. I když náhubek není spolehlivé řešení, může pomoci minimalizovat to, co může váš pes spolknout. V tomto případě se doporučuje také pracovat na výcviku a zavést příkazy „nech to“ nebo „pusť to“.

Agrese

V posledním bodě musíme zmínit i agresi. Pokud víte, že má váš pes agresivní sklony, je náhubek potřebný. Může totiž minimalizovat riziko v určitých situacích. „Samozřejmě by psovi náhubek neměl zůstat do konce života. Měli byste se zamyslet nad nápravou jeho chování. V tomto případě se neostýchejte vyhledat zkušeného cvičitele,“ nabádá odbornice.

A kdy není náhubek tou nejlepší volbou?

Bohužel, často se používají náhubky i z nesprávných důvodů. To může působit psovi nepohodlí, a dokonce i bolest. Nemluvě o tom, že v něm problémové chování jen ukotvíte. Za jakých okolností byste svému psovi neměli nikdy nasadit náhubek?

Za trest

Pokud pes nebyl správně seznámen s nošením náhubku, může to být pro něj děsivý až traumatizující zážitek. Někteří majitelé ho pak používají jako formu trestu za nežádoucí chování. Pes si obvykle tyto dvě věci nebude spojovat, takže to není z dlouhodobého hlediska efektivní. „Může se tím také narušit pouto důvěry a pes se obrátí i proti svému majiteli,“ varuje psí trenérka.

Aby neštěkal

„Tohle je snad nejhorší důvod, proč je někdo schopný dát psovi náhubek. I když to může dočasně fungovat, pokud se pes bojí náhubku, je to tristní. Pes s dobře padnoucím náhubkem může normálně štěkat. Z tohoto špatného důvodu je pes často narvaný do těsného náhubku, ve kterém sotva dýchá,“ říká Luci Šámalová.

Destruktivní chování

Pokud váš pes rozkousal pohovku a dál vesele demoluje byt, náhubek neřeší základní problém. Měli byste zjistit, proč se váš pes chová destruktivně. „Možná se nudí a potřebují více pozornosti, nebo se cítí ve stresu například v důsledku separační úzkosti,“ uzavírá psí trenérka.

Autor článku: Bára Tomášková

New title