Výcvik, 16. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Věnujete se se svým chlupáčem nějaké kynologické aktivitě a nemůžete zrovna navštěvovat cvičiště? Nezoufejte! Trénovat můžete i doma, na zahradě nebo třeba na louce za městem. Pojďme se podívat, jaké možnosti nabízí takové domácí cvičení!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Soukromé lekce

Pokud vám váš koníček s psíkem překazí dojíždění nebo horší dostupnost, můžete využít lektorů, kteří se nacházejí v blízkosti vašeho bydliště. Mnoho z nich nabízí individuální lekce, při kterých se budou moci věnovat jen vám a vašemu chlupáči, a tak snadno docílíte efektivity, navíc budete mít prostor pro diskuzi, dotazy a rozpravu, na kterou na běžném cvičáku není prostor. Investice se v takovém případě často vyplatí.

Soukromé lekce jsou vhodné i pro pejsky s problémovým chováním, kteří vyžaduje zvláštní přístup. Taková individuální hodina může pejska lépe připravit na budoucí navštěvování opravdového cvičiště.

Výbava

Jestliže k provozování dané činnosti potřebujete i určité vybavení, poohlédněte se po specializovaných obchodech, které nabízejí buď profesionální výbavu, nebo levnější alternativy. Na běžné aktivity příliš mnoho věcí nepotřebujete, aportovací činku seženete téměř ve všech potřebách pro chovatele a kužely možná máte doma v garáži.

Horší je to s překážkami, a to například na agility nebo flyball. Pokud chcete brát trénink opravdu vážně, není nic lepšího než si pořídit profesionální překážky, které se běžně vyskytují na cvičištích a závodech, a tak pejska později při opravdovém tréninku nic nepřekvapí. Může se však jednat o nemalou investici, a tak se nabízí možnost vyrobit si dané překážky doma. Takové tvoření sice nenahradí oficiální překážky, ale k amatérskému cvičení a zábavě postačí. Záleží samozřejmě na kvalitě zpracování. Vždy by však měla být na prvním místě bezpečnost. Překážky by rozhodně neměly být nijak ostré, pozor dejte i na jejich stabilitu, aby se psík případně nezřítil z výšky a neutrpěl nemilá poranění.

Zábava především

I když vás může mrzet, že se nemůžete se svým chlupáčem věnovat nějakému sportu naplno, je důležité mít na paměti, že mnohem důležitější než ocenění, medaile a poháry je radost ze společně stráveného času. Namísto tvrdého drilu a nervozity ze zameškání lekcí je lepší vyrazit na společný výlet nebo rozvíjet mazlíka jinými směry.

V rámci každého sportu existuje řešení, jak zajistit „progres“ a zároveň si užít mnoho legrace a pohody. Někdy se zkrátka vyplatí „netlačit na pilu“. Uvidíte, že i jiné aktivity než daný sport, kterému se s psíkem věnujete, přinesou své ovoce a obohatí nejen samotného chlupáče, ale hlavně váš vzájemný vztah.

Štítky: psi

Autor článku: Aneta Hladíková