Výcvik, 28. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Nový rok pro mnohé znamená nové začátky. A většina lidí má proto ve zvyku si dávat novoroční předsevzetí, která mají změnit jejich život k lepšímu. Ruku na srdce, u předsevzetí to většinou končí… Novoroční předsevzetí se však nemusí týkat jen vás, ale také vašich domácích mazlíčků! Ta se vám budou možná plnit lépe a přinesou pozitivní změnu i do vašeho života.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Možná zjistíte, že se vaše cíle nakonec tolik neliší! Zde je pět předsevzetí, na kterých můžete pracovat společně, abyste si užili co nejlepší rok.

Kvalita v misce

Stejně jako u lidí platí, že zdravá a vyvážená strava je půl zdraví a může vašemu zvířeti zajistit dlouhý a spokojený život. Kvalitní strava podporuje přirozenou imunitu a slouží také jako prevence proti kloubním problémům.

Zorientovat se v obrovské nabídce krmiv na trhu ale není snadné, při výběru se zaměřte na složení, které je uvedené na zadní straně.

Obecně je dobré se vyvarovat nespecificky pojmenovaným potravinám (výrobky živočišného původu), silně alergenním složkám (jako je například sója) a vysokému obsahu soli v krmivu,” vysvětluje Zuzana Sequensová, produktová specialistka z e-shopu zaměřeného na potřeby pro mazlíčky. „Na prvním místě ve složení krmiva musí figurovat živočišné bílkoviny. Méně kvalitní krmiva dohánějí množství bílkovin rostlinnými zdroji, a to pro psy není úplně vhodné, protože jejich stravitelnost je pro ně nízká. Opravdu kvalitní krmivo by mělo obsahovat alespoň 35 % živočišných surovin. Samozřejmě se vždy při výběru vhodného krmiva a doporučené dávce poraďte s veterinářem nebo jiným odborníkem,” dodává.

Častou chybou je také příliš velké, nebo naopak malé množství potravy. Krmivo proto vždy važte.  Psi nepřemýšlejí nad tím, co a kolik toho snědí, jako my lidé. Většina psů nemá problém se přejídat, a proto je nutné, aby denní dávku hlídal jejich majitel. Zejména v případě, má-li pes větší chuť k jídlu a tím pádem i větší sklony přibírat. Proto hlídejte krmnou dávku granulí a přizpůsobte ji dalšímu příjmu potravy (pamlsky) a zároveň i výdeji energie.

Pohyb, pohyb a zase pohyb

Zvláště v zimním období, kdy je venku zima a často prší nebo sněží, se některým z nás nechce trávit moc času na vycházkách. Váš pes ale pohyb stále potřebuje. Procházky jsou pro něj časem, který si opravdu užívá. Pravidelné procházky jim totiž neposkytují jen potřebný pohyb, ale jsou pro ně i mentálním cvičením – pořád objevují nové pachy a vjemy z okolí. Navíc se jedná o čas, který mohou strávit se svým páníčkem.

Pokud máte psa, který vyžaduje opravdu hodně pohybu, může pro vás být motivací ke sportovním výkonům. Dlouhé procházky prospějí i vašemu zdraví, nebo se díky vašemu pejskovi konečně odhodláte k prvnímu vyběhnutí. Uvidíte, že běh se psem dostane zcela jiný rozměr a oba si ho užijete!  Začněte pomalu a na kratších vzdálenostech, abyste si udělali obrázek o reálné kondici vás ale i vašeho pejska.

Pěkně spolu

Psi, ale i jiná domácí zvířata, jsou na svých pánech závislí a milují proto každou chvíli, kterou s vámi mohou strávit. Zkuste si proto vyčlenit několik minut navíc, které strávíte se svým mazlíčkem a je v podstatě jedno, zda si s ním budete hrát, půjdete s ním na procházku, nebo jen spolu posedíte u oblíbeného pořadu v televizi.

Jednou za čas by si každý psí páníček měl najít také čas na péči o svého parťáka. Nikdo by neměl zapomínat na pravidelné kontroly u veterináře, péči o drápky, srst a zuby,” upozorňuje Zuzana Sequensová. „Lidé, kteří se svým psem tráví více času, k němu mají bližší pouto a jsou daleko všímavější ke změnám jeho nálad a chování, které mohou signalizovat například zdravotní problémy,” dodává.

Uvidíte, že společný čas prospěje vám oběma. Váš pes bude šťastnější, vypěstuje si k vám pevnější pouto, a nakonec vás bude i více poslouchat. No a není nad příjemný relax po celém dni v práci!

Učíme se nové věci

Jedno z nejoblíbenějších novoročních předsevzetí, které si dáváme, je naučit se něco nového. Proč do toho nezahrnout i svého čtyřnohého přítele? Naučit se nový trik nebo si jen oprášit výcvik vám může pomoci trávit více času společně.  Má váš pes nějaký zlozvyk, který tolerujete, přestože vám leze krkem? Zkuste ho to odnaučit! Pejsci jsou učenliví v každém věku, stačí jen najít správnou motivaci.

Pokud se na výchovu už necítíte, můžete se svým parťákem chodit na cvičák nebo kurzy poslušnosti. Uvidíte, že i výcvikový kurz může vašeho psa opravdu bavit. Představuje pro něj novou výzvu a spoustu nových podnětů. Z podobných kurzů si možná neodnesete jen zlepšení návyků v chování, ale třeba i nové psí i lidské kamarády.

Méně stresu, více zábavy

Hrajte si spolu a nebuďte na vašeho psa (ani na sebe) tolik přísní! Kvůli rozkousané bačkoře se svět nezhroutí a trocha zlobení k životu se psím parťákem zkrátka patří. Ještě k tomu to většinou dělá z nudy.

Namísto křiku, který vašeho psa jen vystresuje, mu zkuste najít jinou zábavu, která ho opravdu zabaví. Vybavte se do nového roku novými hračkami, které bude moct nejen kousat, ale zabaví také jeho hlavu!  „Přemýšlení psa unaví více než spousta naběhaných kilometrů. Paradoxně je potřeba naučit psa také odpočívat, bude tak více v klidu a nebude vyhledávat zábavu v podobě ničení všeho kolem,” doplňuje Sequensová.

Autor článku: Lenka Šmídová