Výcvik, 25. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Také se vám už stalo, že váš pes z ničeho nic na někoho zavrčel nebo zaštěkal, i když se normálně chová přátelsky? Může to mít mnohem víc důvodů, než se na první pohled zdá.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vaše pocity

Psi velice dobře poznají, jak se cítíte. Vaše emoce jsou pro ně jasným signálem, co mohou očekávat a jak se mají chovat. Proto pokud se například večer při venčení po tmě bojíte, pes to pozná a bude mít potřebu vás více chránit. Stejně tak se může chovat například při potkání souseda, se kterým máte rozepře. A nemusí to být jen venku. I v rodině bývají často hádky a konflikty, které pes vnímá.

Jeho vzpomínky

Váš pejsek mohl mít v minulosti různé zkušenosti s lidmi. I když o tom třeba nevíte, mohl si spojit nějakou osobu s něčím negativním. Mohlo jít třeba jen o neúmyslné ublížení nebo vylekání. Pes se kvůli takové zkušenosti nemusí obávat jen toho jednoho člověka, ale i ostatním lidem, kteří se mu podobají. Pokud mu tedy ublížil vysoký muž v klobouku, je pravděpodobné, že si na podobné typy lidí dá váš pes pozor.

Vzhled a pachy

Zvířata podezřívají obvykle vše, co je nějakým způsobem nezvyklé a zvláštní. Proto psům může vadit například nasazená kapuce, jelikož najednou vidí pouze tajemnou siluetu namísto obličeje. Nemusí jít nutně jen o kapuci. I jiné pokrývky hlavy, jako kšiltovky nebo klobouky, mohou bránit v pohledu do očí. Podobně může pes vnímat i některé sluneční brýle.

Stejně tak mohou být naši čtyřnozí mazlíčci obezřetní při styku s neznámými předměty, jako jsou například hole, invalidní vozíky nebo třeba koloběžky.

Jelikož mají psi velice dobře vyvinutý čich, ledacos rozpoznají i díky tomuto smyslu. Nejčastějším pachem, který psům vadí, je pach alkoholu. Opilé osoby, ze kterých se line odér po alkoholu a cigaretách, a které se ještě k tomu podivně pohybují, jsou pro něj potenciální hrozbou. A není se čemu divit.

Něco ho bolí

Pes může být z ničeho nic nevrlý či agresivní i z toho důvodu, že ho něco trápí. Například může pociťovat silnou bolest kloubů nebo páteře a obává se, že fyzický kontakt s člověkem bude nepříjemný, a proto raději dává jasně dopředu najevo, ať se ho nedotýká.

Pocity druhých

Pes nevnímá pouze vaše emoce a chování, ale i pocity kolemjdoucí nebo návštěvy. Pokud se člověk bojí psů nebo pociťuje jinou úzkost či nervozitu, pes to z něj vycítí a sám se také znejistí. Je to pro něj totiž signál, že se něco děje, a proto je raději ve střehu.

Je to obdivuhodné, ale psi rozpoznají i některé choroby člověka. Mohou z něj cítit jednak léky, které na nemoc užívá, ale také jiné pachy, což je pro lidi velkou záhadou.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková

New title