Výcvik, 11. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Sport, zábava, životní styl. To je mushing neboli jízda se psím spřežením. Každý si v první chvíli jistě představí zasněženou krajinu a sáně tažené sibiřskými husky, avšak mushing má mnoho podob.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Sáně, běžky, koloběžka

Jak již bylo řečeno, mushing se netýká jen saní, i když jde o nejčastější variantu. Psí spřežení lze využít i pro tah kola, koloběžky, nebo samotného psovoda při běhu či jízdě na lyžích nebo běžkách. Vlastně se nemusí vždy jednat o spřežení jako takové, ale tahoun může být i jeden. V takovém případě se jedná o sólové disciplíny.

Existuje několik typů spřežení v závislosti na velikosti, malým saním se říká „pulka“, dalším typem je kára, bez sněhu se jezdí na kolečkovém vozíku. Samozřejmě záleží i na počtu psů. Velké spřežení jeden pes neutáhne, za to vám snadno pomůže nabrat rychlost při jízdě na kole.

Jak začít?

Zásadní pro mushing je nadšení psa do tahu. Chlupáče musí tato aktivita bavit, aby byl spokojený nejen on, ale i vy jakožto „musher“. Mushingu se mohou věnovat psi nejrůznějších plemen, obvykle se jedná o psy středních a velkých plemen nebo kříženců. Malí psíci se kvůli své velikosti mohou věnovat canicrossu (běh se psem) nebo tahu koloběžky s ohledem na jejich fyzickou kondici a zdraví. Nejčastějšími tahouny bývají zástupci severských plemen, mezi která patří například sibiřský husky, grónský pes, aljašský malamut nebo třeba samojed.

Povely

V mushingu, jako v každém psím sportu, je důležitá komunikace psovoda se psem. Je stěžejní naučit čtyřnohého tahouna základním povelům, které lze při mushingu využít. Mezi takové patří například povel k zastavení, k zabočení do stran nebo k vyražení vpřed. Povelu musí pes dobře rozumět, a tak by měl být krátký a důrazný. V mushingu se využívají jednotné mezinárodní povely, avšak je jen na vás, jaké povely zvolíte.

Výbava

Dalším krokem k mushingu je správná výbava. Ohledně jejího výběru vám může poradit zkušený musher, na některých závodech si lze přímo vyzkoušet některé typy spřežení, abyste zjistili, co vám bude vyhovovat nejvíce. Do základní výbavy patří pohodlný postroj pro psa, který je vhodný do tahu, tedy neškrtí chlupáče na krku, neomezuje jej v pohybu a nikde nedře. Další důležitou součástí je vodítko neboli tažné lano.

Pokud se chcete věnovat canicrossu nebo jízdě se psem na lyžích (skijöring), budete potřebovat i sedák. Jelikož je mushing náročnou aktivitou, kdy pes běhá po různém povrchu, často si může poranit tlapky. Z tohoto důvodu se psům nasazují speciální botičky, které psí polštářky ochrání před ostrými zmrazky a jinými nástrahami.

Autor článku: Aneta Hladíková