Výcvik, 21. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Přijdete domů a čeká na vás nemilé překvapení od vašeho mazlíčka v podobě okousaného nábytku, poškrábaných zdí či zničených bot? Stěžují si sousedi na to, že slyší vašeho pejska často štěkat nebo výt? Pak váš pes s největší pravděpodobností trpí separační úzkostí. Co to je a jak si s ní poradit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Separační úzkost je termín používaný pro takové chování, kdy pes nezvládá samotu, má strach a stres z odloučení. Při osamocení často vybíjí svou frustraci různou aktivitou, nejčastěji se snaží dostat přes překážky, jako jsou dveře či zdi, za svým majitelem. Může ale jít o sebepoškozování, kdy si pes ze stresu například okusuje tlapy. Trpí tak jak majitel, tak hlavně pes.

Zvykání na samotu

Snadnější je naučit pejska na to být sám doma od štěněte, ale i se starším jedincem se to dá zvládnout. Důležité je postupovat obezřetně, plynule a mít velkou dávku trpělivosti. Po malých krůčcích tak docílíte nejlepšího efektu. Začít můžete například tím, že budete chodit pouze do vedlejší místnosti. Zpočátku dokonce můžete nechat dveře otevřené, aby na vás pes viděl. Dělejte přitom klasické činnosti a pejska si příliš nevšímejte. Postupně můžete prodlužovat dobu v jiné místnosti a zavírat za sebou dveře. Pokud je pes klidný a neprojevuje známky nervozity ze samoty, prodlevy mezi příchody mohou být čím dál delší a můžete jít pryč i z bytu nebo domu, opět ale jen na kratší interval. Profesionální trenérka psů, Shoshi Parks, Ph.D.[1], doporučuje pejska při trénování mezi příchody a odchody příliš nechválit a nehrát si s ním, protože další odloučení by bylo pro psa náročnější. To samé platí i pro loučení a vítání – čím méně, tím lépe. Při trénování samoty je někdy lepší zařadit i nečekané odchody a trénink každý den neopakovat stejně, aby si pes nezvykl jen na jeden typ situace. Náhlá změna by jej pak mohla snadno vyvést z míry.

Ke zvládání samoty je velice vhodné i použití hračky, která pejska v dlouhých chvílích zabaví. Vždy je ale potřeba se ujistit, zda je hračka bezpečná a můžeme s ní nechat psa bez dozoru. Neměla by tedy obsahovat malé části, jako je například pískátko, neměla by jít snadno spolknout ani rozkousat. Mezi pejsky jsou velice oblíbené takové hračky, do kterých lze umístit pamlsky. Může to být třeba míček s otvory, kterými vypadávají dobroty při kutálení, nebo váleček naplněný směsí, kterou pes vyblizuje. Na výběr je hraček v obchodech se zvířecími potřebami opravdu spousta, a tak je jen na vás, jakou svému pejskovi vyberete.

Překvapení po příchodu domů

I když pejsek zvládá samotu dobře, občas se může sám doma nudit, a proto snadno sklouzne k nějaké lumpárně. Ať už jde o takovou nevinnou zábavu nebo projev separační úzkosti, neměli bychom psa trestat při příchodu domů, pokud něco provedl, když byl sám. Pokud jsme totiž nebyli přítomni přímo u onoho činu, později nemá trest smysl. Pes si jej totiž s nepořádkem, který napáchal, už nespojí a nechápe, proč se na něj zlobíte, i když vypadá provinile. Cítí z vás totiž napětí ještě dříve, než promluvíte.

Pokud vás zajímá, co váš mazlíček dělá, když nejste doma, můžete využít například webkameru a pejska natočit. Nahraný materiál pak může posloužit k tomu, abyste zjistili, kdy začal být pes nervózní, nebo co jej vyvedlo z míry. Často také bývají takováto videa zdrojem zábavy – koho by nebavilo sledovat, jak si pes s velkou chutí užívá válení v posteli, i když to má v přítomnosti majitele zakázáno.

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Petra Chmelová