Výcvik, 12. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Už samotné rozhodnutí, zda se svým čtyřnohým mazlíčkem navštěvovat psí školu či kynologický klub, může být značně náročné. Pojďme se podívat, jak při vybírání postupovat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mnohdy totiž docházení na cvičák nestojí jen peníze a čas, ale i nervy, a to zejména v případě, kdy přístup trenéra není nejvhodnější. Výběr správného cvičáku je tedy o to složitější.

Ohlasy známých

Pokud pokukujete po cvičišti, určitě dejte na rady svých známých nebo navštivte nejrůznější internetová fóra zaměřená na tuto tematiku. Zeptat se můžete i pejskařů ze svého okolí. Osobní zkušenost je totiž nejužitečnější. Z reklamního letáčku nebo webových stránek jen těžko poznáte, zda je daný cvičák dobrý, či nikoli.

Vzdálenost od domova

Mít cvičák pár minut od domu je jistě velkou výhodou, ovšem vzdálenost by při výběru neměla hrát hlavní roli. Za kvalitním trenérem se vyplatí dojet i několik kilometrů, navíc tak s psíkem natrénujete i cestování a přispějete k socializaci.

Přístup trenéra

Pokud je něco opravdu důležité, tak přístup trenéra daného cvičáku. Veškerý výcvik by měl být veden odborně zkušeným specialistou, který ví, jak se psy zacházet. Rozhodně by neměl prosazovat tresty a násilné cvičení psa, neměl by ani využívat pomůcky způsobující bolest. Každý dobrý cvičitel si umí poradit s chlupáčem pozitivní cestou, i když to může stát více času či úsilí. Výsledky jsou ale k nezaplacení. Navíc se váš mazlík bude na cvičák těšit, jelikož zde dostane plno dobrůtek a pohlazení.

Pokud již při první návštěvě sledujete, že se trenér chová ke psům hrubě, škube vodítkem, nebo třeba tiskne psíky násilně k zemi, určitě od tohoto cvičáku dejte ruce pryč, případně i svoje dojmy sdělte dané organizaci či vedení.

Vybavení

Chcete se se svým chlupáčem věnovat nějakému psímu sportu? Existuje mnoho trenérů, kteří se specializují na nejrůznější sporty, ovšem musí disponovat i vhodným vybavením. Například k agility je potřeba mnoho překážek, které by měly v ideálním případě splňovat podmínky Řádu agility ČR. Takové překážky jsou totiž unifikované, a tak psíka později na soutěži nic nepřekvapí. Navíc jsou i bezpečné, což je velice důležité. Na nestandardních překážkách totiž může dojít k úrazu.

Úspěchy členů

Pokud se chcete s chlupáčem dostat na profesionální úroveň, není od věci se informovat, jaké úspěchy dané cvičiště má. Můžete zjistit, zda se členové umisťují v soutěžích a hlavně, zda se jich vůbec účastní. Některá cvičiště totiž působí pouze jako volnočasová zábava bez kýžených výsledků. Plusové body může cvičák i trenér získat i v případě, kdy iniciuje nejrůznější akce, tábory, společné procházky, semináře a porady.

I když výběr cvičáku zní jako věda, nenechte se odradit. Správná volba rychle přinese ovoce v podobě spokojeného psa, který se zdokonaluje a rozvíjí, stejně tak i vy získáváte potřebné zkušenosti, které jsou k nezaplacení.

Štítky: výcvik psů

Autor článku: Andrea Veselá