Zajímavosti, 25. 12. 2023

Foto: Strakhov Sergey / Shutterstock

Jste pověrčiví a věříte, že černá kočka přes cestu znamená smůlu? Černé kočky jsou již odnepaměti spojovány s magií a skrývají v sobě spoustu fascinujících tajemství. A co vy, máte doma černou kočku, nebo se jim raději vyhýbáte?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Už ve starověkém Egyptě se kočky těšily velké oblibě a uctívání, dokonce i ty s černým kožíškem. Zvrat a počátek „kočičího rasismu“ začal v období středověku, kde černé kočky byly spojovány s čarodějnicemi a byly znamení satana. Schválně, jak je to s nimi doopravdy?

Kočky a čarodějnice

Počínaje středověkem se černé kočky spojovaly se satanem, čarodějnicemi a čarodějnictvím, dokonce to zašlo tak daleko, že na některých územích došlo k masovému vybíjení koček s černým kožíškem a dost často i jejich majitelů. Od té doby nejsou černé kočky příliš v lásce. Dokonce podle záchranných stanic, se tyto černé chlupaté kuličky adoptují ze všech ostatních zbarvení nejméně.

Černá kočka jako symbol štěstí

Naštěstí ne vždy lidé chovali zášť k černým kočkám, oblíbené byly alespoň u námořníků. V dobách zámořských plaveb se věřilo, že pokud námořník nechá doma manželce černou kočku, nejenže se vrátí v pořádku, ale navíc mu žena bude po celou dobu věrná. Kočky byly velmi často také součástí zámořských plaveb, aby lovily na lodi myši a pravděpodobně, aby také dělaly společnost. Zároveň věřily, že jim černá kočka přinese štěstí a zajistí poklidný návrat domů.

Naopak pro piráty to bylo trochu komplikovanější. Věřili, že černá kočka, která jde k vám, přináší smůlu a černá kočka, která od vás odchází, znamená hodně štěstí a pokud se kočka nalodila na loď a pak vyskočila, loď se potopila.

Symbol lásky

V některých částech světa věří, že černé kočky mohou skutečně zlepšit váš milostný život. Například v Japonsku svobodné ženy, které vlastní černé kočky, přitahují více nápadníků. V Irsku je černá kočka tím nejlepším svatebním darem, dáváte tak najevo, že přejete novomanželům desítky šťastných let.

Odolávají lépe nemocem

Vědci zjistili, že genetické mutace, které způsobují, že kočky mají černé kožíšky, jim mohou poskytnout jistou ochranu před nemocemi. Vzhledem k tomu, že kočky mohou trpět obdobnými nemocemi jako lidé, jsou černé kočky pro vědce přímo pozoruhodné. Černé kočky jsou údajně rezistentní například vůči rakovině, HIV a Alzheimerově chorobě.

Mění barvu

Černé kočky, pokud se dlouho vystavují slunečním paprskům, mohou během léta změnit barvu dokonce až na hnědou, někdy i se světlými melíry. Proč? Sluneční paprsky způsobují rozpad pigmentu v kůži a tím způsobí zesvětlení srsti.

Autorský článek

Další info: 10 Interesting Facts About Black Cats; 11 Pawsitively Fascinating Facts About Black Cats

Autor článku: Petra Chmelová