Zajímavosti, 7. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Zvířata jsou nejen skvělými společníky a kamarády, ale i terapeuty. Ať už léčí nemocnou duši nebo tělo. Většina lidí zná asistenční psy nebo psí terapeuty, kteří navštěvují pacienty v nemocnicích, případně pomáhají s rehabilitací. Ale pejsci nejsou jedinými zvířecími léčiteli.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Animoterapie nebo také zooterapie – to jsou pojmy, pod kterými se skrývá obor zvířecí terapie. Která zvířata pomáhají dětem i dospělým?

Canisterapie: Štěkající doktor

Žena objímá psa

Rozhodně nejznámějším druhem terapeutických zvířat jsou psi – všech tvarů a velikostí. Možná i vy máte svoji zkušenost s takovým pejskem. Terapeutické psy můžete často vidět v nemocnicích, pečovatelských domech, školách, školkách a dalších zařízeních, kde jsou potřeba.

Psi jsou pro lidi oblíbenými společníky už odnepaměti, takže je jisté, že si jejich přítomnost užívají. Nejedna studie prokázala, že psi pomáhají zklidnit a uvolnit člověka a terapeutičtí psi jsou toho důkazem. Větší plemena, jako jsou labradoři a zlatí retrívři, jsou pro canisterapii využíváni nejčastěji. To ale neznamená, že jsou jediní. Každé plemeno může být terapeutem. Nejdůležitější je, aby byl pes přátelský k lidem a znal základní povely poslušnosti.

Hiporehabilitace: Léčba v sedle

Žena a dítě s koněm

Koně jsou další ideální zvířata vhodná k terapii. Dokážou zklidnit mysl a zároveň slouží jako speciální forma fyzioterapie. Léčebným prvkem jsou impulzy ze hřbetu koně, které působí na malého či velkého „pacienta“. Jezdec balancuje na koňském hřbetě, který se pohybuje rytmicky. Lidské tělo je tak vychylováno z rovnováhy a je nuceno aktivně vyhledávat těžiště a rovnováhu. Význam této stimulace spočívá v napodobení mechanismu chůze člověka a v uvolnění svalového napětí. Dalším přínosem je prohlubování dechu.

Felinoterapie: Mňoukající psycholog

Seniorka s kočkou

Při této terapii jsou hlavními aktéry kočky. Stejně jako psy lze kočky snadno přivést do vnitřních zařízení, jako jsou pečovatelské domy a nemocnice. Úděl kočičích terapeutů je jasný – pomáhají zklidnit a zároveň potěší hebkým kožíškem a vrněním. Mnoho terapeutických koček se učí chodit na vodítku a mohou být velmi uklidňujícími společníky pro děti ve škole a pro seniory v sanatoriích. Jsou také skvělou volbou pro ty, kteří mají strach ze psů.

Kuniterapie: Lékař s ušima

Králíček

Kuniterapie neboli králičí terapie není možná ještě tak známá, ale má dobré výsledky. Někdy je zapotřebí malé, tiché terapeutické zvíře. Králíci se snadno přepravují, neštěkají ani nemňoukají a jsou vynikající volbou pro lidi, kteří se mohou bát jak psů, tak koček. Strach z králíků není příliš běžný. Terapeutický králík musí být klidný, dobře socializovaný a musí se mu líbit, když s nimi lidé manipulují a mazlí se s ním.

Terapeutičtí králíčci jsou vhodné zpestření pro seniory nebo i  dlouhodobě nemocné děti. Králíčka si mohou vzít snadno do postele. Mohou se s ním jednoduše pomazlit a nakrmit ho. I malí králíčci umí vykouzlit velký úsměv na rtech.

Zdroj: autorský článek

Další info: Popular Therapy Animals

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock

New title