Zajímavosti, 11. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Že někteří psi mají více prstů než jiní? Ano! Vlčí dráp, pátý prst, paspárek. To je označení pro prsty „navíc“, které může mít pes na zadních nohách. K čemu jsou a co s nimi?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kdo může mít paspárky?

Páté prsty na pánevních končetinách mohou mít psi různých plemen, avšak u některých ras se jedná přímo o plemenný znak, který je v chovu podporován a při posuzování vyžadován. Je tomu tak u beauceronů, briardů, pyrenejských ovčáků a mastinů nebo třeba u pikardských ovčáků. Paspárky mohou být i zdvojené, je tomu tak často u beauceronů.

Naopak u jiných plemen, který tento znak nemají ve standardu, se paspárky často chirurgicky odstraňují, a to nejlépe v raném štěněčím věku.

Na co je psi mají?

Tyto páté prsty se země dotýkají při běhu, kdy představují oporu pro zápěstí a zároveň slouží k lepšímu udržení rovnováhy. Psi je mohou využít při šplhání po nerovném terénu, zdolávání překážek, také jim pomohou projít blátem či sněhem. U ovčáckých plemen se traduje, že se díky těmto prstům psi dobře udrží na hřbetech ovcí, když přes ně přebíhají.

Drápky jako drápky

I na paspárku se nachází dráp, který je třeba často kontrolovat a zkracovat dle potřeby. Drápky na pátých prstech by neměly přerůstat, hrozí totiž jejich zatrhnutí. Přerostlé drápy také mohou omezovat psa v pohybu, proto je nezapomeňte pravidelně stříhat či brousit.

Když jsou paspárky na obtíž

Někteří pejsci mohou s prsty navíc normálně fungovat a jejich odstranění by byl zbytečný zásah do těla zvířete. Mnohdy jsou však paspárky bohužel zdrojem častých zranění, kdy si je pes nechtěně zatrhne nebo si ulomí dráp. Takové rány se špatně hojí, jelikož lůžka hodně krvácejí a chlupáč jimi může někde zavadit.

V případě, že vám dělají paspárky vrásky na čele, můžete zvolit, zda je nechat chirurgicky odstranit, nebo je pouze ochráníte před zraněním. To lze například obvázáním nebo speciálními chrániči, které lze ušít na míru. Při větší fyzické aktivitě tak bude váš mazlík spokojeně běhat a vy se nemusíte ničeho obávat.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková