Zajímavosti, 14. 8. 2023

Foto: Zlatko59 / Shutterstock

Život s handicapem je bezpochyby složitý, mnohdy vyčerpávající a někdy i beznadějný. Záblesk naděje však dokáže zázraky! Pojďme se podívat na možnosti a příběhy, jak se dá zvířatům pomoci v nelehkých situacích.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vozíček pro pejsky

Věděli jste, že existuje invalidní vozík pro naše čtyřnohé miláčky? Tato praktická pomůcka ulehčí každodenní činnosti těm pejskům, kteří mají problém s pohyblivostí končetin, a to jak předních, tak zadních. Nemusí přitom jít pouze o úplné ochrnutí – vozík poslouží i pejskům s dysplazií kloubů, artritidou, nebo jim poskytne oporu po operaci či při problémech s udržením rovnováhy a motorikou jako takovou. Vozíčky se přitom vyrábějí na míru, aby chlupáče nikde netlačily, čímž zajišťují pohodlí a radost z pohybu. Je krásné vidět psího rošťáka, jak s vozíčkem získá jiskru do života.

Náhradní nožka

Protetika lze taktéž využít i ve zvířecí říši. Náhradní končetina může zkvalitnit život mnoha zvířatům. Jedním z takových šťastlivců byl i miniaturní trpasličí koník jménem Pumpkin, který se narodil s postiženou přední nožičkou. Chůze pro něj byla velmi obtížná a bolestivá, a tak jej starostliví majitelé nejprve všude nosili, aby mohl objevovat svět jako ostatní hříbata. Takové řešení však nebylo ideální, a tak když jim byla nabídnuta pomoc v podobě vyrobení protézy na míru, neváhali ani minutu. Protéza pro Pumpkina sice nejprve musela projít mnoha úpravami, ale nakonec se stala součástí koníkova života. Pumpkin se díky náhradě mohl konečně rozběhnout a uhánět jako s větrem o závod.

Náhradní končetiny dodaly naději na lepší život nejen tomuto miniaturnímu koníkovi, ale i mnoha dalším zvířatům, psům a kočkám nevyjímaje. Protézu nechali vyrobit v Thajsku dokonce i slonici Motale, která přišla o přední nohu nešťastnou náhodou, kdy šlápla na minu. Díky náhradě si užívá každý den jako dřív.

Ploutev pro delfína

Delfíní samice Winter byla v nesprávný čas na nesprávném místě, a přišla tak k vážnému úrazu, který ji málem stál život. Naštěstí jí duchapřítomní rybáři dali šanci, zachránili ji a předali odborníkům, avšak i přes veškerou snahu přišla tato mladá samička o ocasní ploutev. Štěstí se však na ni usmálo ještě jednou, kdy ji specialista na náhrady vyrobil protézu. Winter se s ní rychle sžila a plave s ní jako zdraví delfíni.

Autor článku: Aneta Hladíková