Zajímavosti, 8. 1. 2024

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

Pes ví, kdy se vracíte z práce nebo kdy má dostat najíst. Mnohdy je dokonce přesný jako hodinky. Jak je to možné, když je jasné, že ani ti nejchytřejší psi neumí "přečíst" hodiny.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Smysly

Pokud se vracíte domů každý den ve stejnou dobu, může se váš mazlíček rychle naučit, kdy vás má očekávat u dveří. Zjistí to zejména díky vašemu pachu, který po vás zůstal v místnosti či domě. Pes díky velice vyvinutému čichu zjistí, že intenzita pachu klesla do takové míry, kdy se obvykle vracíte. Také podle okolních faktorů, jako je teplota a světlo, se samozřejmě pejsek může orientovat v čase.

Pravidelnost

Psi mají rádi režim a rychle se přizpůsobí vašemu časovému harmonogramu. Není doposud jasné, čím to je, ale psi opravdu poznají, že nastala hodina, kdy mají jít ven na procházku nebo dostat plnou misku. Je zřejmé, že se řídí i podle fyziologických potřeb a ví, že když mají hlad, dostanou najíst. Také díky zažitým stereotypům, které předcházejí těmto činnostem, mohou psi rozpoznat, že bude následovat právě procházka nebo jídlo. Tím může být třeba zvýšená aktivita majitele, jeho odchod na toaletu nebo do kuchyně.

Intuice

V mnoha výzkumech již vědci zjistili, že psi rozlišují i dobu odloučení od pána. Rozdílně se s ním vítali, pokud přišel po půl hodině a jinak reagovali na příchod po třech hodinách. Ve výsledku se mnohem radostněji vítali s majitelem právě po delším odloučení. Čím to je však zůstává otázkou. Možná se řídili právě intenzitou pachu anebo jejich mozek nějakým způsobem čas zpracovává.

Psi nás sledují a vnímají naše emoce mnohem více, než se může zdát. Proto se často řídí podle našeho chování a nám to může připadat dokonce tak, že nám čtou myšlenky. Co se týče návratu domů, i majitel má po delším odloučení větší radost ze shledání. I to tedy může být důvodem, proč nás pes více či méně vítá. Pokud si jen zapomeneme klíče, na čtyřnohého mazlíčka si ani nevzpomeneme a spěcháme zase pryč, je zřejmé, že i on se nepohrne do radostného vítání, protože z nás vycítí spíš negativní emoce, spěch a stres. Naopak po návratu z celodenního pracovního vypětí nás málem láskou sní, protože i my máme radost, že na nás doma čeká náš milovaný mazlíček.

Autorský článek

Více info: How Does My Dog Always Know When I’m Coming Home?; Five Ways Dogs Know You’re Coming Home

Autor článku: Aneta Hladíková