Zajímavosti, 19. 1. 2024

Foto: DreamBig / Shutterstock

Na úvod je třeba říci, že ne všechny kočky mají vodu jako úhlavního nepřítele. Dokonce existují plemena, která ji milují. Přesto je strach z vody u mňoukajících chlupáčů velmi často pozorovaný jev. Proč se jí tolik bojí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Každá kočka je jiná a na to, zda bude mít ráda vodu či ne, má vliv i její socializace. Pokud si na vodu bude navykat od malého koťátka, není nic ztraceno. Později lze také kočku na vodu postupně přivyknou, ale je to mnohem náročnější proces. Proč se jí vlastně raději vyhýbají?

Mají to zaryté v DNA

Předpokládá se, že kočky byly domestikovány před 9 500 lety na Blízkém východě. Vyvinuly se v suchém pouštním podnebí a nebyly vystaveny řekám, jezerům ani dešťům. To mělo za následek, že se dnešní kočky většinou vyhýbají vodě všeobecně. Dokonce i toulavé kočky často hledají úkryt před deštěm a bouřkami. Skrývání se před vodou se u dnešních koček stalo instinktem.

Jsou citlivé na vůně a pachy

Kočky mají mimořádný čich, dokonce až čtrnáctkrát citlivější, než je ten náš. Silné vůně spojené se šampony mohou přispět k averzi koček vůči vodě a koupelím.

Ztěžuje jim pohyb

Jestli jste někdy skočili oblečení do bazénu, pak jste asi zažili podobný pocit, jako zažívají kočky. Oblečení najednou nasákne vodou, je těžké a pohyb se stává velmi namáhavým. Stejné je to i u koček – srst se namočí, ztěžkne a ony se také cítí neohrabané a v ohrožení. Zároveň vědí, že jim bude trvat dlouho, než jejich srst bude opět zcela vysušená. Kočky mají rády teploučko a samy se pečlivě věnují svojí čistotě.

Mají špatnou zkušenost

Zkušenosti mnoha koček s vodou nejsou pozitivní – nucené koupele, škodolibé postříkání vodou, nebo nucený pobyt někde v lijáku, kde nebylo úkrytu… A to jen pár příkladů, takže je pochopitelné, proč mnoho koček nemá rádo vodu.

Potřebují se kočky skutečně koupat?

Jak již bylo zmíněno, kočky odvádějí skvělou práci, když jde o vlastní čistotu. Dokonce touto činností stráví až 40 % dne, takže svou kočku možná nikdy nebudete muset koupat. Kočky potřebují koupel jen v některých případech, a to při větším znečištění například od bláta, nebo pokud je trápí kožní parazité. Pomoct s hygienou pak také potřebují staré, artritické a obézní kočky.

Která plemena milují vodu?

Když už jsme to nakousli, nemůžeme vynechat pár plemen, která s vodou nemají žádný problém. Je to například turecká van, turecká angora, Sphinx a další bezsrsté kočky, Mainská mývalí či americký bobtail.

Autorský článek

Další info: Cats and Water: The Mysterious Relationship Explained; Why Do Cats Hate Water?

Autor článku: Bára Tomášková