Zajímavosti, 23. 9. 2023

Foto: BoulderPhoto / Shutterstock

Některé mýty o čtyřnohých mazlíčcích slýcháváme tak často, že je považujeme za pravdu. Jak je to doopravdy s psí barvoslepostí, blechami nebo slinami, které prý léčí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pes, který štěká, nekouše

Psi mají ke štěkání hned několik důvodů. Jedním z nich je i varování, tedy hlasitý projev předcházející útoku nebo útěku. Rychlé a výrazné štěkání nebo hluboké zlostné vrčení s vyceněnými zuby značí možný útok, tedy kousnutí. Z toho vyplývá, že pes, který štěká, kousnout může, zvláště pokud k tomu má důvod.

Blechy psí, ty na člověka nejdou

Bohužel to není pravda. Blechy, které nalezly útočiště v kožíšku vašeho miláčka, se velice snadno přesunou na jiného hostitele a budou vám doslova pít krev. Zbavíte se jich důkladnou péčí nejen o psa, ale o celé obydlí. Nezapomeňte ani na koberce, deky a pelíšky, efektivně vám pomohou speciální přípravky proti blechám.

Fena by měla mít aspoň jednou za život štěňata

Pejsky často polidšťujeme a je přirozené, že je nám líto, že fena nezažije mateřství a že po ní na světě nezůstanou potomci. Musíme však myslet na to, že těchto potomků, štěňat, se narodí hned několik a ne všem jsme schopni sehnat domov. Takové množení by vedlo pouze k plnění útulků, které již teď praskají ve švech. Ať už je důvod tohoto mýtu jakýkoliv, není nic pravdivého na tom, že by březost byla prostředkem k prevenci zdravotních problémů. Naopak při nekontrolovaném porodu kříženců neznámé velikosti hrozí feně velké riziko.

Psi jsou barvoslepí

Určitě jste už někdy slyšeli, že psi vidí černobíle. Opak je ale pravdou, psi dokáží rozeznat několik barev, ačkoliv ne v takovém spektru jako lidé. Nevidí například zřetelně červenou a oranžovou, zato žlutou, modrou a fialovou rozeznají snadno.

Psí sliny léčí

Zvířata si přirozeně rány a zranění olizují a regenerace u nich probíhá jinak než u lidí. Pokud ale necháme psa „ošetřovat“ naše rány jazykem, můžeme si přivodit nemalé problémy. Psí sliny obsahují mnoho bakterií a nečistot, proto raději zvolte klasický způsob hojení za pomoci léčiv a čistoty.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová