Zajímavosti, 1. 1. 2024

Foto: VAKS-Stock Agency / Shutterstock

Máte doma kočku, která je trochu umíněná, občas udělá nepořádek a sem tam dokonce škrábe? Odpusťte jí to. Díky ní se totiž možná vyhnete infarktu a ještě se lépe vyspíte. Důvodů, proč ji milovat, je ale víc!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kočky domácí jsou již po tisíciletí dobrými přáteli lidí. Už staří Egypťané je uctívali s tím, že mají moc ochránit člověka před zlem. Víte, co je zajímavé? Měli naprostou pravdu. Poznatky moderní vědy totiž naznačují, že společnost elegantního mazlíčka má velké přínosy pro lidské zdraví. Dokonce takové, že i majitelé psů se neubrání závisti! Co jste o svém mňoukacím miláčkovi možná nevěděli?

Záruka delšího života, co vám přede na klíně

Závěry jisté vědecké studie uvádějí, že hrdí páníčkové domácích šelem vykazují o 30 procent menší pravděpodobnost úmrtí na srdeční infarkt a mrtvici. Ne, to opravdu není vtip. Odborníci jsou toho názoru, že vlastníci koček mají nízké hladiny stresu. To pozitivně ovlivňuje jejich krevní tlak, hladinu cholesterolu a také množství triglyceridů, což jsou tuky, které se nalézají v obíhající krvi. Uznejte sami, že tohle vůbec není špatná kompenzace za pravidelné čištění kočičí toalety…

Lepší spánek? Ano, ten hlavně

Výše zmíněná studie, která v kočkách vidí zaručený recept na dlouhověkost, odhalila, že díky čičině se také lépe vyspíte. Alespoň tuto myšlenku výzkumníkům vnuklo několik stovek oslovených respondentů, kteří si pobyt v posteli bez chlupatého klubíčka neumějí ani představit. Všichni se totiž shodli, že přítomnost mňoukajícího kamaráda navozuje uklidňující pocit, což jde kvalitnímu spánku hezky na ruku. Nebo bychom měli říct „na ťapku“?

Partner. Kdo ho vůbec potřebuje?

Mnoho lidí propadá depresi z toho, že se jim nedaří najít vhodnou polovičku. Ano, samota není zdravá a odnese to především psychika. To ale rozhodně neplatí, když máte kočku! Výzkumné poznatky naznačují, že pobývat v jedné domácnosti s přítulným mazlíkem poskytuje stejné emoční výhody jako soužití s partnerem.

Prášky na bolest? Zbytečnost

Lékaři na základě četných studií rovněž vypozorovali, že blízkost kočky, která přede blahem, pomáhá mírnit bolesti všeho druhu. No vida, nač tedy léky na migrénu hledat v šuplíku, když ten nejlepší přijde sám a dobrovolně! Jakmile se vám otře o nohu, rázem se vám uleví. Teď už i ty rozdrápané záclony necháte plavat, viďte?

Autorský článek

Další info: 7 Scientifically Proven Health Benefits Of Being a Cat Owner; 10 Scientific Benefits of Being a Cat Owner

Autor článku: Petra Chmelová