Zajímavosti, 22. 3. 2024

Foto: Svetlana Rey / Shutterstock

Přemýšlíte, že byste si pořídili nějakého toho zvířecího miláčka, ale nejste si úplně jistí jakého? Co třeba takového, který prospěje vašemu zdraví? Kočky se v naší zemi pomalu začínají zabydlovat jako alternativa k pejskům.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ne každý z nás si může dovolit psa – jsme příliš zaměstnaní, nemáme čas venčit nebo si na psího mazlíčka netroufáme z jiných důvodů. Kočka je tím pravým řešením. Tahle zvířátka nejsou nijak náročná, jsou společenská a podle vědců prospívají našemu zdraví!

Jak?

Prospívají srdci

Kočka

A nejen v přeneseném slova smyslu, že vám pomůže najít partnera či partnerku (jak se přesvědčíte o pár řádků níže). Kočka má dobrý vliv i na zdraví vašeho srdečního svalu! Její vrnění (ale i jen samotná přítomnost) snižuje stres a pomáhá s úzkostnými stavy. Majitelé koček tak podle jednoho výzkumu mají o 30 % nižší riziko, že zemřou na srdeční infarkt, než lidé bez kočky!

Zajistí kvalitní spánek

Alespoň to vyplynulo z britského výzkumu, podle něhož 41 % oslovených uvedlo, že jim kočka pomáhá usnout a spí díky její přítomnosti v posteli lépe, zatímco jen necelých 20 procent udávalo, že je kočka v peřinách ve spánku ruší. Pozitivní vliv mňoukajících mazlíčků na spánek pravděpodobně souvisí s faktem, že dokáží člověka uklidnit a tím ho „ukolébají“ ke spánku.

Snižují riziko alergií

Pokud se chystáte otěhotnět, možná je čas pořídit si kočku. Americká studie totiž prokázala, že děti těhotných, které toto zvířátko vlastnily, trpěly v mnohem menší míře alergiemi. A to nejen těmi na zvířata! Pokud se obáváte toxoplazmózy, tak podle odborníků nemusíte – pokud žije kočka pouze v bytě a vy při čištění její toalety dodržujete základní hygienické návyky (pečlivé umytí rukou, případně rukavice apod.), nic vám nehrozí.

Pomáhají v těžkých situacích

Kočka

Rozchod, ztráta blízkého člověka, vyhazov v práci… Lidský život je bohužel plný takových okamžiků. Máte-li doma kočku, vyrovnáte se s nastalou situací snáz. Ačkoli se to na první pohled nezdá, kočky dokáží vycítit smutek svého majitele a být mu oporou. Podle jedné studie vykazovali majitelé mňoukajících mazlíčků mnohem méně symptomů smutku a deprese po tragické události než ti, kteří doma kočku neměli, a rychleji se jim povedlo vyrovnat se s těžkou chvílí.

Jsou skvělými společníky

Kočky mají – trochu neprávem – pověst zvířat, která nejsou společenská. Jenže opak je pravdou! To, že si nevynucují pozornost tak často, neznamená, že o ni nestojí. Kočka dokáže k člověku přilnout úplně stejně jako pes. A člověk k ní také. Rakouská studie dokonce zjistila, že spousta žen staví vztah s kočkou na úroveň vztahu s partnerem. A to už o něčem vypovídá.

Zlepšují sociální život

Nechcete být single? Pořiďte si kočku! Alespoň to radí mužům jistá britská studie. Podle jejích autorů reagují ženy na zástupce „silnějšího“ pohlaví mnohem lépe, pokud tento vlastní kočku. Ženy prý instinktivně věří, že jsou majitelé koček slušnější a hodnější lidé než muži, kteří toto zvířátko nevlastní.

Odhalí vaši osobnost

Kočka

Zatímco majitelé psů jsou většinou extra společenští lidé, kteří nezkazí žádnou zábavu, majitelé koček patří spíše k introvertům. Nicméně podle britské studie jsou inteligentnější, skromnější a důvěryhodnější.

Mohou vám zachránit život

Historek o tom, jak kočky dokázaly předpovědět závažné onemocnění svého majitele (epileptický záchvat, srdeční choroby apod.) koluje na internetu celá řada. A tuto kočičí schopnost potvrzují i vědci. O důvod víc dát kočce šanci, co říkáte?

Autorský článek

Další info: The Science-Backed Benefits of Being a Cat Lover; Is Owning a Cat Good for Your Health?

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock