Zajímavosti, 26. 10. 2023

Foto: Pet Heroes

Kocourek Ekko to neměl lehké. Narodil se kočičce Akali, která se dostala do bezpečí péče organizace Pet Heroes těsně před porodem, a nejdřív vypadal stejně jako jeho sourozenci. Jenže pak přestal růst, a jak rostli všichni ostatní, bylo to stále znatelnější. Na fotkách, kde je i bráška Darius, je vidět, že byl Ekko několikanásobně menší.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Lidé z Pet Heroes proto poprosili o pomoc specialistku MVDr. Ludmilu Janouškovou a ta po potřebných testech potvrdila svoji domněnku: Ekko má dwarfismus. Ten je u koček celkem vzácný a v jeho případě to znamená, že nerostl, protože neměl dost růstového hormonu.

Zdraví nebezpečná roztomilost

Když koťátko zůstává malé, může to vypadat roztomile, jenže bohužel takový stav byl hodně nebezpečný. Mohly se kvůli němu objevit ortopedické problémy, nebo se třeba i mohly špatně vyvinout orgány.

Pokud by se nic nedělalo, hrozilo, že Ekko může i umřít. Že je něco špatně bylo vidět už i na jeho srsti, protože ta měla zvláštní strukturu a vypadala spíš jako chmýří než zdravý kožíšek.

Šance pro Ekka

Jelikož ale v organizaci Pet Heroes dostává šanci každé zvířátko, které má naději na spokojený život, dostal ji i Ekko. Ke konci srpna začal s drahou a náročnou léčbou, kdy se mu chybějící růstový hormon pravidelně doplňuje injekcemi.

Ta sice ještě neskončila, ale krásně zabírá a dnes už Ekko má krásný kožíšek a váží přes dvě kila. Všichni věří, že tedy vše nakonec dobře dopadne, ale samozřejmě se během léčby nezapomíná ani na kontroly, že je vše jak má být.

Dobročinná organizace Pet Heroes může pomáhat pejskům a kočičkám v nouzi jen díky dobrým lidem, co ji podporují. Pokud souzníte s myšlenkou, že každý pejsek a kočička si zaslouží šanci, přidejte se do Klubu hrdinů a pomáhejte se záchranou životů nemocných, handicapovaných a opuštěných zvířat.

Článek vznikl ve spolupráci s organizací Pet Heroes

Autor článku: Andrea Veselá; Foto: Pet Heroes