Zajímavosti, 24. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Pořídit si psa je nejen velká změna pro domácnost, ale také výrazný zásah do domácího rozpočtu. A to zde nemluvíme o finančních nákladech na pořízení psa, ale o nákladech, které jsou spojeny s péčí o něj.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ať se již jedná o očkování, stravu či doplňky, náklady mohou jít až do tisíců korun za měsíc.

V Čechách má domácího mazlíčka skoro každá druhá domácnost. Průměrně lidé utratí za psího kamaráda měsíčně 500 až 1200 Kč. Jsou ale chovatelé, kteří měsíčně do psa investují i přes 4000 Kč (např. u výstavních psů). Ročně tedy pes v průměru stojí 6000 až 13000 Kč. Samozřejmě záleží i na plemenu. Jinou péči potřebuje čivava a jinou německý ovčák. Přitom 80 % financí jde na krmivo a zbylých 20 % na doplňky a lékařské výdaje. Mluvíme zde ale o zdravých psech, protože finanční výdaje u nemocných psů se mohou pohybovat v desetitisících.

Prvotní náklady

Největší investice jsou ze začátku. Pokud si pořizujeme štěňátko, tak musíme vždy zaplatit za povinné očkování. Každý pes by měl být ze zákona očkován proti řadě nemocí. Prvotní vakcinace vyjdou cca na 1500 Kč až 2000 Kč. Očkování se pak každý rok opakuje a stojí okolo 500 Kč.  Jednou do roka bychom měli počítat u psa i s odčervením (200-300 Kč).

Do prvních nákladů také samozřejmě počítáme základní výbavu doplňků: od pelíšku, přes obojek, vodítko, náhubek až po hračky pro psy. Zde se pohybujeme cca od 1500 Kč výše. Vše záleží také na značce a kvalitě, jakou volíme. Mnoho značek již nabízí speciální štěněčí balíčky, kde dostanete základní výbavu pěkně prakticky a pohromadě.

Řádný pejskař by měl samozřejmě zaplatit i poplatky městu, které se pohybují od 1500 Kč za jednoho psa v domácnosti. Pokud máte dva psy, tak zaplatíte ještě cca o 50 % více. Konkrétní sazbu si ale určuje každá obec sama.

Největší investicí je strava

Nejzásadnější položkou je samozřejmě strava, protože psa musíme pravidelně krmit. Jen za krmivo pro psy utratí Češi více než 7 miliard korun za rok. Další miliarda je pak investována do doplňků.

Lidé se v posledních letech začínají více zajímat o kvalitní stravu. Proto prodeje prémiových krmiv rostou. Chovatelé si uvědomují, že pokud si připlatí za kvalitní granule, může jim to v důsledku ušetřit peníze za veterinární péči. Nejvíce utratí za stravu lidé, kteří krmí tzv. barfem pro psy, tedy syrovou stravou. Pak jsou zde ještě položky za doplňky stravy, pamlsky pro psy či dentální pomůcky, zde se pohybujeme i ve stovkách korun měsíčně. Vše samozřejmě zaleží na značce či kvalitě.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title