Zajímavosti, 1. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Zvířata nám pomáhají nejen svou přítomností jakožto domácí mazlíčci, ale i cíleně v různých lékařských, rekreačních a rehabilitačních zařízeních. Kontakt s živým tvorem přináší pacientům a klientům mnoho nevšedních a prospěšných vjemů, zážitků a emocí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pozitivně působí na psychický i fyzický stav člověka. Jaká zvířátka mohou lidem takto pomáhat a jak taková terapie probíhá?

K zooterapii se využívá běžně pes, kočka a kůň, méně často pak i různá hospodářská zvířata, lamy, ptactvo, drobná domácí zvířata nebo třeba delfíni.

Canisterapie

Canisterapie

Canisterapie je taková terapie, při níž je hlavním terapeutem pes. Pejsek klientům pomáhá svou přítomností, interakcí a fyzickým kontaktem. Prostřednictvím pejska lze člověka zaktivovat v oblasti motoriky, paměti, komunikace nebo učení. Pro uvolnění svalového napětí a křečí pomáhá polohování, kdy pes poskytuje člověku oporu a svou tělesnou teplotou jej zahřívá, což efektivně působí i proti bolesti. Motoriku klient trénuje při péči o psa, jeho česáním, hlazením nebo krmením. I trénování povelů, poslušnosti, dokonce i hra, kdy pejsek nosí míček, pomáhá nejen k procvičení motoriky, ale má pozitivní vliv i na komunikaci, vyjadřování a celkový psychický stav člověka.

Felinoterapie

Felinoterapie

Zde je hlavním aktérem kočka. Kočička pomáhá stejně jako pes svou fyzickou přítomností člověka rozptýlit, uklidnit a zahřát. Jejím hlazením získává klient hmatové vjemy, trénuje jemnou motoriku. Kontakt s kočkou motivuje k pohybu a snižuje krevní tlak, interakce s ní pak napomáhá člověka zaktivovat v psychické oblasti, kdy si uvědomuje přítomnost živého tvora, jeho potřeby a vlastnosti.

Hipoterapie

Hipoterapie

U hipoterapie jde o přímý kontakt s koněm, většinou se jedná o rehabilitaci, kdy jejím hlavním prostředkem je koňský hřbet. Člověk posazený na koni vnímá pravidelnost jeho chůze, tyto impulzy aktivují centrální nervový systém, což přináší velice pozitivní účinky. Pozice na koni se přitom mohou různě měnit podle potřeb klienta a efektivnosti rehabilitace. Využívá se nejčastěji v oblasti neurologických a pohybových poruch.

Další typy zooterapie

Delfinoterapie

Terapie za pomoci hospodářských zvířat spočívá v přítomnosti člověka na farmě, kde je obklopen různými zvířaty. Může jít o krávy, ovce, kozy nebo třeba oslíky. Zde jde zejména o edukační rovinu, kdy si člověk uvědomuje přínos zvířat, práci kolem nich a životní prostředí.

Lamoterapie, jak už název napovídá, využívá k terapii lamy. Lamy jsou o poznání plašší než koně nebo psi, což některým klientům, kteří jsou nejistí v přítomnosti zvířete, velice pomáhá. Kontakt se zvířetem tak probíhá postupně, kdy mají obě strany čas zvyknout si na toho druhého.

Delfinoterapie není v České republice příliš uskutečnitelná, a tak se musí klienti vydat do exotičtějších destinací. Různě po světě existují delfinária, která jsou k tomuto účelu přímo uzpůsobená.

Zvířata, se kterými jsou prováděny terapie či rehabilitace, jsou speciálně vycvičena a vedena specialisty. Nezáleží jen na výcviku, ale i na povaze každého zvířete. Ať už se jedná o jakýkoliv živočišný druh, vždy by měl pracovat s chutí a kontakt s člověkem by pro něj neměl být nepříjemný či stresující.

Pro každého člověka je přítomnost zvířete zvláštním zážitkem. Může si tak uvědomit, že není na světě sám, že zvíře je snadno zranitelné a je třeba o něj pečovat. Je úžasné, jak pozitivní vliv mají zvířata na lidské zdraví a psychiku. Proto bychom si jich měli vážit a jejich pomoc ve zdravotnické sféře podporovat.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová; Shutterstock