Zajímavosti, 4. 11. 2022

Foto: Pet Heroes

Několik desítek koček, které si prošly doslova peklem, bylo na konci října zachráněno v Chýnově u Tábora. Zubožená zvířátka jsou nyní v péči odborníků.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Majitelka žijící v maringotce nejen nebyla schopna se o kočky adekvátně postarat, ale navíc je i týrala.

Nepředstavitelné utrpení

„Zavírala je do popelnice, kterou zatížila kamenem, aby nemohly utéct, házela s nimi o zem, nechávala hladovět, stříhala fousky, zavírala je ve velkém počtu uvnitř maringotky,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz Nikol Burešová z organizace Pet Heroes, která se na záchraně zubožených, podvyživených a nemocných kočiček podílela.

Na situaci zvířat již předtím upozorňovali dobrovolníci, kteří se snažili nosit kočičkám alespoň krmení. „To ale majitelka odmítala s tím, že je určitě otrávené. Stejně jako sláma, kterou dobrovolníci přinesli na zateplení boudiček pro kočky,“ doplňuje Nikol Burešová.

Záchrana v nejvyšší čas

Nakonec úřady rozhodly, že všechny kočky, které s majitelkou žijí, propadají kvůli týrání státu. „Byli jsme osloveni kvůli pomoci na místě a dále kvůli péči o zubožené kočičky. Přímo z místa jsme jich do našeho útulku odvezli 15, další kočky odjely do ostatních útulků,“ popisuje ředitelka organizace Pet Heroes, která pomáhá zvířatům v nouzi. Kočičky, které se rozutekly, jsou postupně odchytávány.

Samotný zásah se nicméně neobešel bez komplikací. Majitelka odmítla kočky vydat, vyhrožovala dokonce jejich zabitím. Vyjednávání trvalo přes dvě hodiny, ženu nakonec musela odvézt záchranka do nemocnice. Týrané kočičky ale nakonec vydala.

V hrozném stavu

Všech 15 zachráněných koček, které se ocitly v péči Pet Heroes, se podařilo zachránit a jsou mimo ohrožení života. Nicméně jejich stav popisuje Nikol Burešová jako hrozný.

Kočičky jsou podvyživené, vyhublé, špinavé, mají vylysanou srst, záněty v očích, svrab v uších. Jeden kocourek zůstal na hospitalizaci, ostatní jsme odvezli do našeho útulku v Lanškrouně do karantény,“ říká. Až budou v pořádku, začnou hledat nový domov plný lásky, který si po nepředstavitelných útrapách zaslouží. Pokud byste chtěli na péči o ně přispět, můžete tak učinit darem na účet Pet Heroes: 2288471053/5500.

Článek vznikl ve spolupráci s organizací Pet Heroes a její ředitelkou Nikol Burešovou

Foto: Pet Heroes

Autor článku: Petra Chmelová