Zajímavosti, 11. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Výměna chrupu netrápí jen děti, ale i zvířata. Štěňata mají tu výhodu, že tento proces trvá u psů jen chvíli. I z toho důvodu to většinou snášejí dobře, jako by se nic nedělo. Není to však pravidlem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zuby, zoubky, zoubečky

Štěňátkům začínají růst zoubky ve dvou týdnech, celkem se jich vyklube 28. Zajímavostí je, že mléčný chrup tvoří pouze řezáky, špičáky a zuby třenové. Stoličky se prořezávají až při výměně mléčného chrupu za stálý. Zuby dospělého psa se skládají z dvanácti řezáků, čtyř špičáků, šestnácti třenových zubů a deseti stoliček. Celkem jich je tedy 42, což je o poznání více, než u člověka.

Kousání a hryzání

Při výměně a prořezávání zubů mají štěňata nutkání něco žužlat a kousat. Pomáhá to jednak zmírnit pocit svědění i bolest, také se nové zuby vyklubou snáz ven. Pro tento účel bychom tedy měli malému chlupáči pořídit plno hraček na kousání. Vhodné jsou hračky ze středně tvrdé až měkké gumy, tvrdší materiály by mohly dásně odřít.

Kam ty zuby mizí?

Vašemu štěňátku již pár zubů chybí, ale vy jste žádný nenašli? Nemusíte se obávat. U štěňat je normální, že vypadlé zuby jednoduše spolknou. Zoubky jsou malé, a tak pejskovi po spolknutí nic nehrozí.

Ne a ne vypadnout

Někdy se stane, že psovi začne růst druhý zub, i když mu mléčný ještě nevypadl. Snadno tak dojde k tomu, že má pes dva zuby za sebou, přičemž se ani jeden nehne. Pokud mléčný zub stále drží na místě a překáží druhému zubu, není jiná možnost, než jej odstranit chirurgicky. Děje se tak zejména u psů, kteří dovršili věk 7 měsíců, což je hranice pro výměnu zubů. Zuby ve dvou řadách mohou způsobit mnoho problémů, a tak bychom měli tento stav konzultovat s veterinárním lékařem.

Na co si dát pozor

Kromě dvojitých zubů bychom se měli při prohlížení psího chrupu zaměřit i na stav dásní a barvu zubů. Tmavý, zčernalý zub signalizuje problém, stejně tak červená krvácející dáseň. Infekce a zánět může vést až k nechutenství a celkovému oslabení, a tak neváhejte navštívit veterinární ordinaci. Zápach z tlamy je u přezubujících štěňat normální. Pozor je třeba dát na riziko nákazy tetanem, se kterým štěně může přijít do styku zejména při kontaktu s hnojenou půdou, kravím a zejména koňským trusem.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková

New title