Zajímavosti, 24. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Máte doma psa nebo kočku a občas se pozastavujete nad nějakým jejich chováním? Pak věřte, že pro většinu z nich existuje velmi jednoduché vysvětlení. Začněme nejprve našimi štěkajícími mazlíčky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Napadlo vás někdy, proč chlupáči tak rádi…

…tahají za vodítko?

Mnoho majitelů psů věří, že tak jejich miláčci demonstrují při procházce svou dominanci. Skutečnost je ale mnohem prozaičtější. Pes vás při venčení táhne zkrátka proto, že může. Je o mnoho rychlejší než vy, a tak zkouší, kam až ho necháte jít. Takové chování se dá odnaučit tím, že psa vytrénujete na chození „u nohy“, tedy vedle vás a vaší rychlostí.

Druhým důvodem může být, že psovi není pohodlný obojek. Zkuste tedy najít takový, který mu bude vyhovovat lépe.

…neustále značkují?

Na procházce váš pes očurá každý roh, strom, lavičku, auto… Není to tím, že by měl tak malý močový měchýř, prostě si značkuje teritorium. Dává ostatním psům najevo, kdo je tady pánem.

Pokud ovšem začne pes z ničeho nic značkovat i doma, může to být známka úzkosti. V řadě případů je to reakce na nějakou změnu, třeba stěhování nebo příchod miminka domů. Jeho pach jej uklidňuje a dodává mu pocit bezpečí.

…usmívají se?

Říkáte si, že je nemožné, aby se na vás pes usmíval, ale někdy máte při pohledu na něj pocit, že přesně to dělá? Pak vězte, že jste jej to naučili vy. Podle odborníků se pes neusmívá proto, že je šťastný, ale zjistí, že když se „usměje“, usmějete se také, pochválíte ho, podrbete apod. A tak to bude zkoušet častěji.

…tolik spí?

Máte pocit, že váš psí mazel prospí většinu dne? Pak máte nejspíš pravdu. V průměru pes prospí 14 hodin denně (některá velká plemena až 18). Nicméně zajímavostí je, že většina z nich v noci skoro nespí. Proč? Hlídají vás a chrání vás. To je pro ně velmi důležitá činnost. A i když na nějakou dobu zaspí, nejsou schopni tak hlubokého spánku jako my lidé. To proto je (občas k naší nemalé radosti) v noci probudí každé šustnutí.

A teď se zaměříme na kočky. I ty mají některé zvyky, jež mohou na první pohled vypadat podivně. Tak třeba když…

… škrábou nábytek.

Tohle je nejspíš jeden z nejotravnějších kočičích zvyků. Kočky si škrábáním nábytku jednak obrušují drápky, aby jim nepřerostly, jednak si takto značí své teritorium. Pomoci mohou samozřejmě nejrůznější škrabadla pro kočky a tzv. škrabací stromy.

…se o všechno otírají.

Další ze způsobů, jakým kočka značkuje a označuje své „vlastnictví“ (například nekastrovaní kocouři značkují také močí, podobně jako psi). Kočky mají totiž pachové žlázky umístěné na hlavě, u vousků, v okolí tlamičky… Tím, že se o vás při mazlení tak usilovně třou hlavou, neříkají jen to, jak vás mají rády, ale také tím dávají ostatním najevo, že jim patříte (a pak kdo z vás dvou je majitel).

…vás doprovázejí i na záchod.

Ačkoli se říká, že kočky na rozdíl od psů nejsou tak věrné svým „majitelům“ a nezáleží jim na nich tolik jako psům, není to pravda. Kočky mají tendenci silně si oblíbit jednoho člena rodiny, jemuž se rády pověsí na paty. Přičtěte k tomu jejich přirozenou zvědavost a máte vysvětlení, proč když sedíte třeba u televize, odmítá kočka přijít i na opakovaná volání, ale jakmile se zvednete a jdete dělat něco jiného, je okamžitě u vás. A ano, občas to platí i pro situace, kdy si jdete odskočit na toaletu. I to je projev kočičí lásky.

…se přespříliš usilovně lížou.

Kočky jsou úzkostně čistotné, a tak se velmi často olizují. Na tom není nic divného. Ovšem může se stát, že se kočka na některém místě olizuje tak usilovně, že si způsobí lysiny. A to už v pořádku není. Nejčastěji se jedná o projev nervozity nebo jiné psychické problémy. Většinou tak kočky reagují na nějaké změny ve svém životě.

Autor článku: Petra Chmelová