Zajímavosti, 9. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Pojďme nahlédnout, v čem můžeme fandit zvířecím sportovcům v cizině. Hlemýždí, sloní nebo velbloudí závody jsou neobvyklé zvířecí sporty, kterým můžete fandit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dostihy a závody napříč světem

Koňské dostihy jsou v mnoha zemích považovány za tradici a významnou událost. Na dostihové dráze se prohánějí zvířata s dokonale atletickou postavou a mezi diváky panuje veliké napětí, kdo doběhne do cíle jako první. Ale ne všechny dostihy vypadají právě takto.

Chrtí dostihy

Co se týče psího závodění, zde kralují chrti a greyhoundi. Dostihy těchto psích atletů probíhají všude po světě, v České republice se jedná o zájmovou aktivitu. Důraz se klade na zajištění vhodných podmínek a veterinární péče. Pokud je vše zajištěno a pejska závodění baví, chlupáči se řítí obrovskou rychlostí s nevídanou elegancí a lehkostí.

Hlemýždí závody

Pravým opakem chrtích i koňských dostihů jsou šnečí závody, a to zejména co se rychlosti týče. Cíl je však stejný – vítězem se stává nejrychlejší šnek, který se proplazí cílovým úsekem. Hlemýždi však nelezou jedním směrem po určené trase, ale po napříč kružnicemi. V Anglii se koná dokonce šnečí šampionát!

Závody švábů

Ještě bizarnější jsou závody švábů, které se konají zejména v Austrálii. Švábi stejně jako šneci lezou po kruhové dráze k vnější kružnici, kde je cíl. Oproti šnekům je sledování švábího favorita o poznání obtížnější.

Velbloudí dostihy

Velbloudi jsou na rozdíl od plžů či hmyzu o poznání rychlejší zvířata, která navíc vynikají neuvěřitelnou výdrží, a proto se hodí i na dostihovou dráhu. Prohání se nejčastěji na území Indie, Afriky i Austrálie. Dříve na velbloudech jezdily děti kvůli jejich nízké hmotnosti, což se nyní zakazuje z důvodu vykořisťování a černého obchodu. Například Spojené arabské emiráty již využívají robotické žokeje.

Neobvyklé sporty

Velbloudí zápasy

Krom dostihů se velbloudi využívají i pro jakýsi velbloudí „wrestling“. Zápasí převážně v Turecku, kde se i koná slavný šampionát. I když je řeč o zápasech, jedná se spíš o pouhé zastrašování a přetlačování těl, kdy poražený ze souboje utíká bez větší újmy na zdraví (i tak tento „sport“ vyvolává po právu kontroverzní reakce).

Skákání králíků

Soutěž ve skákání králíčků přes překážky, takzvaný „králičí hop“, je oblíbeným sportem pro ušáky a jejich majitele a fanoušky tohoto roztomilého sportu. Králičí hop se podobá parkuru a kořeny má ve Švédsku. Nyní je rozšířený po celém světě.

Fotbal a kopyta

Koňský fotbal, neboli pushball je zajímavým sportem z Anglie. Jestli čekáte, že koně kopou do klasického fotbalového míče, jste na omylu. Ve pushballu se totiž hraje s míčem obřích rozměrů – v průměru má 160 centimetrů a 25 kilogramů. Tomu se říká pořádný fotbal!

Sloní pólo

Pólo s tak velkými zvířaty, jako jsou sloni, je opravdu „podívanou„. Sloni jsou při tomto sportu kupodivu docela hbití, přitom na hřbetě nesou rovnou dva jezdce. Jeden slona řídí a druhý se stará o manipulaci s míčem. Tento sport je oblíbený zejména v Indii a Thajsku. Bohužel tamní zacházení s majestátními slony obecně nepatří k nejlepším a na řadě míst si v ničem nezadá s týráním…

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková

New title