Zajímavosti, 2. 12. 2023

Foto: Jus_Ol / Shutterstock

Češi patří mezi největší milovníky psů. Ale ačkoli má štěkajícího mazlíčka skoro každá druhá domácnost, určitě o nich ještě nevíme všechno. Tak schválně, kolik z následujících faktů pro vás bude překvapením?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čichové centrum má pes 40krát větší než člověk

Že psi patří k tvorům s extrémně vyvinutým čichem, ví skoro každý. Nejenže mají asi o 120 milionů čichových receptorů více než my, ale nesrovnatelně větší část jejich mozku se zabývá i vyhodnocováním nejrůznějších vůní i pachů.

Žádní psi nemají stejné čumáky

Psí čumák

Tak jako jsou u lidí unikátní otisky prstů, psi by se dali identifikovat podle čumáků.

Psi sní stejně jako lidé

Myslíte, že sny jsou pouze „lidskou záležitostí“? Pak jste na omylu. Vědci zjistili, že psům se zdají zrovna jako nám.

Inteligencí se rovnají 2letému dítku

Dítě a pes

Je to samozřejmě velmi složité srovnávání, ale asi nejblíže je pes inteligencí k 2letému dítěti (v porovnání s lidmi, nikoli v porovnání s ostatními zástupci zvířecí říše) – rozumí asi 150 slovům (a chápe je), umí počítat, a dokonce dokáže používat jednoduché triky, aby vás oblafl či si z vás vystřelil (ano, i zvířata jsou škodolibá).

Vrtění ocasem nemusí vždy znamenat i výzvu k drbání

Obecně se dá říct, že vrtí-li pes ocasem, je šťastný. Ale ještě to neznamená (a u cizích psů zvláště), že ho můžeme bez obav hladit a drbat.

Štěňata se rodí slepá a hluchá

Štěně

Teprve přibližně po 2 týdnech začnou vnímat své okolí zrakem a sluchem.

Psi mají „šestý smysl“

Všimněte si někdy, jak se váš pes chová například před bouřkou. Jako by věděl, že přijde, ještě než ji zachytí meteorologové nebo než se na obzoru objeví první mraky. Psi si zkrátka uchovali mnohé ze svých „divokých“ instinktů, i když jsou z nich ochočení domácí mazlíčci.

Potí se jen na tlapkách

Psí tlapa

Na rozdíl od nás lidí nemají psi v horku moc příležitostí jak se ochladit (proto mívají vyplazený jazyk) – nepotí se totiž jinou částí těla, než jsou tlapky. I proto jim hrozí přehřátí snáze než nám.

Autorský článek

Další info: 30 Fun and Fascinating Dog Facts; 52 Fun Facts About Dogs

Foto v textu: Shutterstock

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock