Zajímavosti, 21. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Ve zvířecí říši se dějí mnohé zázraky. Jedním z nich je i mezidruhová mateřská láska, kdy samice přijme cizí mládě a zachrání tak malého sirotka. Pojďme se podívat na některé náhradní matky a jejich nevlastní přírůstky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Laskavé psí mámy

Pes je nejenom nejlepším přítelem člověka, ale v některých případech i hrdinou a zachráncem ostatních zvířat. Ujmutí se cizího mláděte je bezpochyby jedním z největších hrdinských činů. Učinila tak například mopsí fenka jménem Peppa, která se láskyplně starala o tři malá koťátka. V této situaci zkrátka neplatí nesnášenlivost mezi kočkami a psy.

Dalším, ještě podivuhodnějším důkazem může být příběh feny křížence německého ovčáka, která se ujala čtyř mláďat tygra ussurijského. Nebála se vzít zodpovědnost ani za takto velké kočkovité šelmy, no není to úžasné?

Fenka Freddie se stala náhradní matkou pro tři malé nešťastné skunky, a to ještě není vše! Ovčanda Sára společně se svou psí kamarádkou, kříženkou Ťapkou, pečují o opuštěné srnče, jehož matku srazilo auto. Psí máma jménem Katjinga dala šanci malému selátku, o které se starala jako o vlastní. A u prasátek ještě zůstaneme – Baby, fenka francouzského buldočka, se i přes svůj menší vzrůst neváhala ujmout šesti divokých selátek!

Kočičí hrdinky

Pomocnou tlapku umí podat i kočičky. Stejně jako u psích náhradních maminek, i zde jde stranou zažitá rivalita a kočky se neváhají ujmout štěňat nebo jiných mláďat. Příkladem může být kočka jménem Smigel, která společně se svými mláďaty pečuje ještě o čtyři štěňata.

Dalším zajímavým příběhem je skupina veverčat z krabice. Veverčátka se naštěstí dostala do rodiny, kde zrovna kočka pečovala o svoje koťata, a tak pár dalších hladových krčků přijala bez problémů.

Kočička Rosinka se i přes svůj úctyhodný věk s vervou pustila do péče o malou opuštěnou opičku ze zoologické zahrady.

Adopce do opičí rodiny

Opice jsou bezpochyby velice inteligentní tvorové, a tak je úžasné sledovat, jak dokáží pečovat o cizí mládě. Například samice makaka si osvojila malé štěňátko, o které se stará s náležitou láskou a péčí. I když se jí štěně nedrží za kožíšek jako malé opičky, i tak spolu tráví veškerý čas. Opice jej přenáší v náručí, vybírá mu blechy a krmí ho nejrůznějšími pochutinami. V jednom opičím lesním parku vznikla podobná vazba, kdy opice mezi sebe vzaly malou kočičku. Pečují o ni skoro jako my lidé o své čtyřnohé mazlíčky.

Zvlášť odvážná byla šimpanzice Anjana, která se rozhodla postarat o tři mláďata velkých kočkovitých šelem – dvou tygrů a jedné pumy. Tato opičí hrdinka se nebojí zasáhnout do kočičích šarvátek, s malými šelmičkami se pomazlit nebo je nakrmit z lahve. Zastává tak roli pečovatelky i vychovatelky. Zvířecí svět je zkrátka úžasný, nemyslíte?

Autor článku: Aneta Hladíková

New title