Zdraví, 11. 2. 2023

Foto: Shutterstock

K velkým zdravotním nebezpečím u psů (především u velkých plemen) patří i torze žaludku. Ta může mít hlavně u starších pejsků fatální následky, pokud se okamžitě neoperuje. Často nastává po nevhodném krmení a fyzické aktivitě – hlavně po krmení. Jak torzi nejlépe předcházet?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co torze žaludku přesně znamená?  Je to stav, kdy se psovi během chvíle může přetočit žaludek vzhůru nohama. Dilatace a torze žaludku je noční můrou každého majitele psa.

Psí žaludek, který je velký a v břišní dutině poměrně volný, se naplní plynem a přetočí se kolem osy. Takto „nafouknutý“ žaludek tlačí na orgány dutiny břišní a na bránici, takže se psovi špatně dýchá. Vlivem rotace pak dochází k přerušení krevního zásobení stěny žaludku, který pak začne odumírat. K přetočení žaludku jsou nejvíce náchylná velká plemena s hlubokým hrudníkem (např. německá doga, německý ovčák, bernardýn, setr, ohař, dobrman). Rizikovým faktorem může být i věk. Psi starší 7 let jsou vystaveni dvakrát většímu riziku než psi o polovinu mladší.

Příznaky torze žaludku u psa

Pozor si dávejte u staršího a velkého (díky plemenu) pejska, pokud má najednou nafouklé a tvrdé břicho, které je citlivé na dotek. K tomu se může přidat i snaha zvířete o zvracení (často neúspěšná), které je doprovázené zrychlením dýcháním či zvýšeném slinění. Pejsek je také často v nezvyklých polohách v sedě či v leže,“ říká MVDr. Daniela Králová.

Jednejte rychle

Pokud u svého psa začnete pozorovat tyto příznaky, nečekejte ani minutu a odvezte ho co nejrychleji k veterináři. Čím dříve se povede přetočený žaludek vrátit do původní polohy, tím větší je šance na přežití. Torze žaludku končí zhruba u třetiny případů smrtí, proto je důležité jednat bezodkladně.

Vsaďte na prevenci

„Základem je dávat pejskovi kvalitní krmivo bez obilovin, sóji, lepku a dalších nevhodných složek, které nezpůsobuje mj. nadměrné nadýmání a lépe se pejskovi tráví. Hodí se vybírat také granule, které jsou vyrobeny tak, že v žaludku psa nebobtnají. To jsou granule lisované za studena. Psa krmte ideálně dvakrát denně, aby měl přísun jídla v menších dávkách. Částečně tím zabráníte hltání, i když u některých jedinců je to takřka nadlidský úkon. V neposlední řadě dopřejte svému pejskovi po jídle odpočinek (klidně hodinu až dvě), aby mohl potravu v klidu strávit“, říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Přetočení žaludku může souviset i s psychikou, proto před ani po jídle svého psa nijak nedrážděte, aby se mohl v klidu najíst a bez nervů jídlo strávit.

Autor článku: Andrea Veselá

New title