Zdraví, 8. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Co to znamená, když má pes bledé dásně? Co byste měli dělat a v jakých případech určitě neodkládat návštěvu veterináře? Je známo několik příčin bledých dásní, které mohou být jedním z příznaků vážnějšího onemocnění.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak má vypadat zdravá dáseň?

Normální zdravé dásně u psa by měly mít růžovou barvu. V závislosti na konkrétním psovi se tato barva obvykle pohybuje od jemně růžové po jasně růžovou. U psů je zcela běžná pigmentace na dásních, ta způsobuje, že některé dásně vypadají skvrnitě, dokonce až černě. Proto hledejte světlejší místa na dásních nebo v oblasti pod jazykem, abyste se pokusili najít nepigmentované oblasti. Ty by měly být růžové a vlhké. Pokud zatlačíte prstem na růžovou oblast dásní, místo by mělo zbělat a přibližně za vteřinu by se mělo znovu zbarvit do růžova.

Pokud si všimnete, že dásně vašeho psa jsou světle růžové nebo bílé v oblastech, které jsou obvykle jasně růžové je to signálem, že se v těle něco děje. Můžete si také všimnout, že sliznice očních víček jsou bledé.

Bledé dásně jsou často doprovázeny i dalšími příznaky, jako je letargie, celková slabost a krvácení. Existuje řada zdravotních problémů, které mohou u psů způsobit bledé dásně. Tady jsou ty nejběžnější.

Nemoci způsobující anémii

Bledé dásně jsou u psů často známkou anémie – chudokrevnosti. K anémii dochází, když v krvi cirkuluje nedostatek červených krvinek. Červené krvinky přenášejí kyslík do tkání těla. Pokud není dostatek červených krvinek, jsou buňky zbaveny kyslíku a mohou zemřít.

Anémie není sama o sobě onemocněním, ale příznakem vážnější nemoci. Může to být způsobena stavem, který poškozuje červené krvinky nebo brání jejich tvorbě. Mezi takové nemoci patří například onemocnění ledvin, autoimunitní či nádorová onemocnění, infekční choroby a infekce parazity. Zároveň některé léky a toxiny mohou poškodit krvinky nebo zabránit jejich tvorbě.

S anémií jsou spojeny i následující stavy:

Ztráta krve

Pokud pes ztrácí krev odkudkoli v těle, není už dostatek krve pro cirkulaci tělem a u psa se vyvine anémie. Snižuje se průtok krve do sliznic, což způsobuje jejich bledý vzhled. To lze nejsnáze pozorovat v dásních.

Ztráta krve může být způsobena vnějším nebo vnitřním zraněním. Pokud máte podezření na vnitřní zranění, návštěvu veterináře rozhodně neodkládejte.

Psi s krvácením do zažívacího traktu mohou reagovat na léčbu nebo mají gastrointestinální nádorová onemocnění. Zjevná krev se může objevit ve stolici nebo ve zvratcích. Trávená krev způsobí, že stolice vypadá černě až dehtově.

Hemolýza neboli rozpad červených krvinek

Hemolýza červených krvinek může také způsobit anémii. Hemolýza může nastat v důsledku autoimunitního onemocnění (autoimunitní hemolytická anémie), v důsledku krevních parazitů, v důsledku působení chemických látek či toxinů (jed na krysy, cibule nebo česnek) nebo v důsledku rakoviny.

Snížená produkce červených krvinek

V důsledku chronických onemocnění ledvin nebo jater nemusí organismus psa vytvářet dostatečné množství červených krvinek. Navíc může být snížená produkce červených krvinek spojena se špatnou nutriční nerovnováhou, autoimunitním onemocněním, sníženou funkcí štítné žlázy nebo v důsledku působení chemických látek či toxinů.

Co dělat, pokud má váš pes bledé dásně?

Pokud si všimnete, že váš pes má bledé dásně, podívejte se na další příznaky a zkontrolujte například, zda nekrvácí. Pokud váš pes jedná jinak normálně, nemusíte hned propadat panice, ale přesto byste jeho stav měli zkonzultovat co nejdříve se svým veterinářem.

Jestliže váš pes vykazuje spolu s bledými dásněmi další příznaky nebo máte podezření na vnitřní krvácení, návštěvu veterináře určitě neodkládejte a vyhledejte nejbližší pohotovost. Pejskovi může jít doslova o život…

Štítky: psí zdraví

Autor článku: Andrea Veselá