Zdraví, 30. 8. 2022

Foto: Shutterstock

O Cushingově syndromu jste možná už slyšeli ve spojitosti s lidmi. Jedná se o hormonální onemocnění, charakterizované nadbytkem hormonů nadledvin. Jenže tahle choroba se netýká pouze lidí. Mohou jí trpět i psi, kočky a téměř všechny ostatní druhy zvířat. Jak u svého mazlíčka rozpoznat toto onemocnění a jak probíhá léčba?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

O co vlastně jde?

Jak již bylo řečeno, jedná se o hormonální onemocnění. Konkrétně je to stav, který vede k nadprodukci hormonu kortizolu. Kortizol se tvoří v nadledvinách, což jsou dvě malé žlázy s vnitřní sekrecí, umístěné v dutině břišní poblíž obou ledvin. Jeho tvorba a uvolňování jsou řízeny hormonem, označovaným zkratkou ACTH. Samotný ACTH se tvoří v hypofýze, malé žláze na spodině mozku.

Kortizol je velmi důležitý při metabolismu cukrů, tuků a bílkovin, má vliv na imunitní reakce organismu a na mnoho dalších procesů v organismu. Ovšem nadměrné množství kortizolu může poškozovat ostatní orgány a také negativně ovlivnit schopnost samostatné regulace tělesných funkcí. Včasné odhalení tohoto syndromu je klíčové, jinak může vést až k předčasnému úmrtí vašeho mazlíčka. Syndrom obvykle postihuje zvířata středního a staršího věku.

Proč zrovna můj chlupáč?

Cushingův syndrom nejčastěji vzniká v důsledku nádoru hypofýzy (častěji) nebo nadledvin (méně často). Nádory bývají obvykle nezhoubné. Bez ohledu na příčinu se u psů s Cushingovým syndromem časem vyvine soubor klinických příznaků, které zpočátku připomínají příznaky normálního stárnutí.

Většina psů s Cushingovým syndromem trpí nezhoubným nádorem hypofýzy. Nádorové buňky produkují velká množství hormonu ACTH, který stimuluje nadledviny k nadprodukci kortizolu. Přibližně v 15 % případů Cushingova syndromu je jeho příčinou nádor nadledviny, velmi vzácně obou nadledvin.

Čeho si všímat

S Cushingovým syndromem se většinou setkáváme u starších mazlíčků. U psů častěji postihuje malá plemena. Syndrom je zrádný tím, že hlavní příznaky jsou podobné běžnému stárnutí. Proto je dobré svého mazlíčka pravidelně pozorovat a všímat si jakýchkoliv změn.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Zvýšený příjem tekutin
  • Časté močení a možná inkontinence
  • Nadměrná chuť k příjmu potravy
  • Prověšené břicho
  • Ztenčená kůže
  • Vypadávání srsti a opakované kožní nemoci
  • Svalová slabost
  • Dušnost

Pokud máte podezření, že se tento syndrom může týkat vašeho miláčka, návštěvu veterináře rozhodně neodkládejte. Čím dříve se onemocnění odhalí, tím lépe. Diagnóza není vždy jednoduchá a připravte se na to, že váš mazlíček musí podstoupit řadu vyšetření.

Jak probíhá léčba

Cushingův syndrom bohužel nelze vyléčit, ale lze úspěšně potlačovat jeho příznaky pomocí léků a zlepšovat tak v budoucích letech kvalitu života vašeho psa. Lék obsahuje chemickou látku trilostan, která blokuje produkci kortizolu. Váš mazlíček bude vyžadovat pečlivé sledování a pravidelné kontroly. Jakmile vám veterinář řekne, že je mazlíček stabilizován, budete chodit na kontroly přibližně jednou za tři měsíce.

Štítky: psí zdraví

Autor článku: Bára Tomášková