Zdraví, 27. 11. 2022

Foto: Shutterstock

O demenci u lidí se píše velmi často. Ale napadlo by vás, že jí trpí také naši domácí mazlíčci? Také ti se dožívají stále vyššího věku a řada z nich může trpět některým druhem demence.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

A podobně jako u lidí, i u zvířátek je možné do jisté míry tomuto onemocnění předcházet! Jak zajistit svému chlupatému miláčkovi mozek v nejlepší kondici co nejdéle?

Spousta pohybu

Tak jako se spousta z nás nedostatečně věnuje pohybu, tak i psi a kočky mohou trpět jejich nedostatkem. Dokonce i plemena, která člověk považuje za „gaučová“, potřebují nějakou tu fyzickou aktivitu! Právě pohyb je jednou z nejdůležitějších forem prevence proti demenci u zvířat (a ostatně i u lidí).

Samozřejmě to neznamená, že svého pejska musíte během venčení uštvat nebo s ním běhat po parku dvě hodiny denně. Výzkum Kalifornské univerzity prokázal, že již dvě dvacetiminutové pohybové aktivity venku hrají v ochraně před demencí důležitou roli. Jak zajistit pohyb kočce, která je celý den v bytě? Pořiďte hračky (i když většinou stačí jen provázek nebo kousek papíru) a pěkně si s ní hrajte. Tu necelou hodinku svého života denně svým mazlíčkům jistě můžete věnovat!

Zábava pro dlouhé chvíle

A když už jsme zmínili ono hraní, také to představuje v boji proti demenci u zvířat důležitou položku! Pěkně mozeček svého psa či kočky procvičujte, poskytujte zvířeti spoustu stimulů a zajistěte mu prostředí, které pro něj bude zajímavé.

Můžete investovat do interaktivních her pro zvířata (případně můžete podobné hračky vyrobit i doma, na internetu najdete spoustu návodů), zajistěte svému mazlíčkovi, aby viděl ven z okna (kočky i psi velmi rádi pozorují dění venku), u psa při venčení měňte trasy, zkrátka se snažte, aby měli co nejpestřejší život.

Nepodceňujte ani sílu kontaktu s člověkem – pěkně hlaďte, drbejte, mazlete… Nejenže tím aktivujete spoustu center v mazlíčkově mozku (o těch vašich ani nemluvě), ale ještě mu rozproudíte krev, která mozek zásobuje.

Výživa je základ

Pestrá a vyvážená strava s obsahem těch správných vitaminů, minerálů a antioxidantů je důležitá nejen u lidí, ale i u našich domácích mazlíčků. Můžete jim nabídnout některé druhy ovoce či zeleniny (sladké brambory, mrkev, salát nebo borůvky), vyhněte se ale rozinkám, hroznovému vínu, česneku, cibuli, čokoládě, potravinám obsahujícím cukr nebo alkohol – ty mohou způsobit nebezpečnou otravu.

Nejste si jistí, co váš zvířecí miláček smí a nesmí, případně má příliš vybíravý jazýček? Pak vsaďte na krmiva z obchodu. Vždy se zaměřte na jejich složení – vyplatí se investovat do krmení s obsahem vitaminů (především C a E), ale i betakarotenu, selenu či omega-3 mastných kyselin. Právě to jsou živiny, jež zdraví mozku podporují.

Kdy zpozornět

Přemýšlíte, jak se vlastně demence u kočiček nebo pejsků projevuje? Tyto varovné znaky na ni mohou ukazovat:

  • zmatené chování, potíže s orientací
  • úzkostlivé stavy
  • potíže s tréninkem či zapomínání naučeného chování (např. nereagování na povely, na své jméno…)
  • nehody“ doma, močení či kálení mimo kočičí toaletu
  • obsesivní olizování srsti (u koček i opačné chování – tedy ztráta zájmu o čištění srsti)
  • výrazné změny v preferencích krmiva
  • změny ve spánkovém cyklu
  • změny v sociálním chování (ztráta zájmu o kontakt s rodinou, nebo naopak jeho výrazné zvýšení)

Pokud u svého miláčka zpozorujete některé z výše popsaných příznaků, je na čase vyrazit k veterináři. Ten zvíře vyšetří a pomůže vám najít nejvhodnější řešení, aby váš chlupatý mazlíček prožil šťastné a spokojené stáří.

Autorský článek

Další info: Vets4Pets: Dementia in Dogs; Dementia in pets: How to recognise the disease and what you can do for your pet

Autor článku: Petra Chmelová