Zdraví, 21. 12. 2022

Foto: Shutterstock

I zvířata potřebují léky. A nemusí jít nutně o jednorázovou akci při zdravotních obtížích. Někteří mazlíčky potřebují péči spojenou s podáváním prášků po celý život. Kdy léky podat a jak tuto nemilou povinnost zpříjemnit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Po dobrém, nebo po zlém?

Pokud do svého mazlíka dokážete vpravit prášek bez nutnosti násilí a křiku, je to samozřejmě tou nejlepší cestou. K tomu můžete využít jeho oblíbené pamlsky nebo mu léky zamíchat do žrádla. Někteří jedinci, zvyklí na manipulaci s tlamou, si nechají bez odporu vložit prášek do krku nebo na jazyk. Existují i tak vzorní pacienti, že lék si s chutí vezmou sami namísto dobroty. To se stává v případech, kdy mají prášky nějakou lákavou příchuť. Při výběru se tedy můžete řídit i podle toho.

Nevyplácí se se zvířetem prát, protože většinou lék stejně nepozře a namísto toho si přivodí nějaké jiné zranění, nebo zraní vás. Mnohem efektivnější je chlupáče obelstít, aby spolupracovat, aniž by o prášku věděl. Někdy ale není zbytí a lék je nutné podat i proti vůli mazlíka. V takovém případě dbejte opatrnosti, zvíře zafixujte a prášek podejte. Můžete o pomoc požádat dalšího člověka, manipulace pak bude jednodušší. Správné podávání léků vám může předvést i veterinární lékař.

Kamufláž

Nejlepším řešením pro zvířata, která nespolupracují, je zabalení prášku do nějaké dobroty. Může jít i o takové potraviny, které pes běžně nedostává. Přeci jen se jedná o výjimečnou situaci, a tak můžete zkusit zabalit tabletu do šunky, zamáčknout do masa, paštiky nebo do taveného sýra. Samozřejmě tyto lahůdky nejsou vhodné k časté konzumaci kvůli soli a koření, ale účel splnit pomohou.

Jak již bylo řečeno, prášek můžete i zamíchat do krmení. V tomto případě však většina zvířat prášek rozpozná a nechá ho v prázdné misce. Některé léky jde proto rozdrtit, což tento způsob velice usnadní. Nelze to však praktikovat se všemi prášky.

Kontrola

Pokud si nejste zcela jistí, zda je prášek tam, kde má být, raději misku nebo tlamu zkontrolujte. Mnoho chlupáčů dokáže tabletku velice šikovně schovat pod jazyk nebo mezi dásně a tváře. Ač to zní komicky, některá zvířata prášky dokonce plivou. S takovým pacientem je nutná velká dávka trpělivosti a důslednosti.

Léky? Jen zvířecí!

Až na výjimky je krajně nebezpečné a nevhodné podávat zvířeti léky určené pro lidi. V žádném případě nedávejte psovi léky proti bolesti, které máte ve své lékárničce! Mohli byste ho tím ohrozit na životě. Místo toho raději zavolejte nebo zajeďte do veterinární ordinace a nechte svého mazlíčka vyšetřit. Veterinář vám vysvětlí dávkování a pomůže s aplikací.

Zvyk je železná košile

Zjistili jste, že zvířeti budete muset dávat prášky pravidelně, i když je to velký boj? Nezoufejte. Většina zvířat si po nějaké době na přijímání léků zvykne a bude to považovat za běžnou věc. Podpořit návyk můžete například tím, že zvíře po pozření léku pochválíte, dáte mu pamlsek nebo oblíbenou hračku. Postupem času se začne mazlík těšit hlavně na odměnu a prášek spolkne jedna báseň. Z nepříjemnosti se tak rázem stane denní rituál.

Autorský článek

Další info: Vet-Approved Tricks for Giving Your Pets Pills; How to Give Your Pet a Pill

Autor článku: Petra Chmelová

New title